«Με κριτήριο το συνολικό εισόδημα η ρύθμιση για τα δάνεια»

Θετικό μέτρο για τους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί από την κρίση είναι η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες, το δημόσιο και ταμεία. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΕΑ, ο οποίος τονίζει ότι το μέτρο αυτό έπρεπε να έχει ληφθεί νωρίτερα και αφετέρου πως πρέπει οι δόσεις αποπληρωμής να είναι με βάση και την πραγματική δυνατότητα του οφειλέτη.
Όπως δήλωσε «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας χαιρετίζει τη ρύθμιση που κατέθεσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο απερχόμενος Υπουργός Ανάπτυξης, μέσω της οποίας δίνεται πλέον στους επαγγελματίες και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες η πολυπόθητη “δεύτερη ευκαιρία”. Η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προς Δημόσιο και Ταμεία, είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει δοθεί στους σκληρά πληττόμενους επιχειρηματίες, εδώ και χρόνια. Επιτέλους -έστω και με καθυστέρηση- έγινε κατανοητό ότι αν δεν ενισχυθεί ουσιαστικά η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία προοπτική ανάπτυξης.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι θα πρέπει οι δόσεις αποπληρωμής που θα κληθεί να καταβάλλει ο οφειλέτης, να είναι με βάση την πραγματική του δυνατότητα. Δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό του εισόδημα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ρύθμισης.

Επίσης, μετά και τις θετικές εξελίξεις σχετικά με τα stress tests των ελληνικών συστημικών τραπεζών, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζουν να χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κρατούν κλειστές τις “κάνουλες” της χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο για την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση μας, Πολιτεία, επιχειρηματίες, κοινωνία, τράπεζες, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και με βήματα σταθερά».