Ανοίγει η αγορά ασφάλισης πιστώσεων

[starbox]

Αναπτύσσεται σταδιακά η αγορά ασφάλισης πιστώσεων, η οποία έχει αρχίσει να ελαστικοποιεί τα όριά της και να προσελκύει επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ή στρέφονται στις εξαγωγικές δραστηριότητες.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 οι πιστώσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,9%, όταν την ίδια περίοδο οι γενικές ασφαλίσεις απώλεσαν περίπου το ένα δέκατο της παραγωγής τους.

Η βελτιωμένη εικόνα του κλάδου επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία για το 2013, σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή στον κλάδο είχε σημειώσει πτώση της τάξεως του 24%. Συνολικά κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, η παραγωγή έφτασε τα 14,8 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας κατά 1,4% στους γενικούς κλάδους.

Τα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις και η αδυναμία εύρεσης πηγών χρηματοδότησης αποτελούν παράγοντες που έχουν συμβάλει καθοριστικά στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς πολλοί επιχειρηματίες βλέπουν την ασφάλιση πιστώσεων ως δίκτυ ασφαλείας στις συναλλαγές τους με ξένες αγορές και επιχειρήσεις των οποίων τη φερεγγυότητα δεν μπορούν να ελέγξουν.
Ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας και του ρίσκου που αναλαμβάνουν οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέα δραστηριότητας, είναι το γεγονός πως αδυνατούν να προβλέψουν περίπου το 40% των ζημιών με τις οποίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι.

Η πορεία της ασφάλισης πιστώσεων είναι συνυφασμένη με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Χριστίδης, διευθύνων σύμβουλος της Euler Hermes Hellas, «πρόσφατα παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για την ασφάλιση πιστώσεων, αφού οι ζημιές που προέρχονται από απλήρωτους λογαριασμούς πελατών μπορούν να βλάψουν σημαντικά τα αποτελέσματα της επιχείρησης ή ακόμα και να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά της.

Εδώ αξίζει να αναφερθούμε και στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τελευταία έκθεση του Ομίλου Euler Hermes για την αύξηση των επισφαλειών στην Ελλάδα, όπου τα προηγούμενα χρόνια βιώσαμε μια κατακόρυφη αύξηση, της τάξεως του +30% το 2012, κατά το 2013 ήταν στα επίπεδα του +10%, ενώ το 2014 οι επισφάλειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όμως με αισθητά χαμηλότερο ρυθμό, που θα πέσει στα επίπεδα του +3%.
Μάλιστα για το 2015 αναμένουμε μείωση των επισφαλειών, λαμβάνοντας όμως υπόψη μας ότι και πάλι οι επισφάλειες θα κινούνται σε επίπεδα τρεις φορές μεγαλύτερα από τα επίπεδα του 2007, άρα ο κίνδυνος αθέτησης για τις επιχειρήσεις θα παραμείνει υψηλός.

Αυτό συνεπάγεται κατά την εκτίμησή μας και μια ανοδική πορεία των ασφαλιζόμενων πιστώσεων για το 2015, σε συνδυασμό και με τη βελτίωση των συνθηκών από την πλευρά μας, είτε σε επίπεδο ανάληψης ρίσκου είτε σε επίπεδο όρων».

Υπολογίζεται ότι η ασφάλιση πιστώσεων τον τελευταίο χρόνο ανέρχεται περίπου στο 0,015-0,02% του ΑΕΠ, έχοντας μεγάλα περιθώρια να αναπτυχθεί. Η αγορά εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό σε επιχειρήσεις που αποκτούν ή έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που στρέφονται στις εταιρείες που ασφαλίζουν τον πιστωτικό κίνδυνο, καθώς λόγω των εμπορικών σχέσεών τους με ξένες χώρες συνεργάζονται με πελάτες των οποίων αγνοούν τις συνήθειες, την παράδοση και την οικονομική τους κατάσταση.

Όπως εξηγεί και ο κ. Γιώργος Χουδαλάκης, sales manager στην Atradius Credit Insurance, «Το 2014 είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά που η εταιρεία μας κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 20%. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον και ανάγκη από πλευράς των ελληνικών επιχειρήσεων να ασφαλίσουν τις επί πιστώσει πωλήσεις τους. Παράλληλα, αποδεικνύει περίτρανα πως ο βαθμός εγκρισιμότητας πιστωτικών ορίων έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα πιστωτικά μας όρια σε έλληνες αγοραστές έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012!

Η Atradius μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης του τοπικού τμήματος οικονομικής ανάλυσης ανταποκρίνεται στα αυξημένα αιτήματα πιστωτικών ορίων που λαμβάνει καθημερινά από τους ασφαλισμένους της. Στηριζόμενοι στην οικονομική εικόνα των ελλήνων αγοραστών, αλλά έχοντας παράλληλα εμπιστοσύνη και στη συναλλακτική εμπειρία των ασφαλισμένων μας, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε αισθητά το ποσοστό αποδοχής πιστωτικών ορίων σε όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά μας, ανεξαρτήτως κλάδου, διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί».