Ευρωπαϊκός κανονισμός μπλοκάρει την ανίχνευση της ασφαλιστικής απάτης

[starbox]

Τροχοπέδη στην καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης θα αποτελέσει ο Κανονισμός που είναι σε επεξεργασία από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και των καταναλωτών.

Ήδη η Insurance Europe έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που μπορεί η εξέλιξη αυτή να έχει για τους ασφαλιστές και τους ασφαλισμένους, που θα δουν τα ασφάλίστρα τους να αυξάνονται, καθώς αυτοί επιβαρύνονται εν τέλει το κόστος των παραβατικών συμπεριφορών.

Όπως αναφέρει η Insurance Europe, η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών αποτελεί σαφώς προτεραιότητα, ωστόσο τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν πως θα διασφαλίσουν βασικές διαδικασίες που επιτρέπουν στα τμήματα ασφαλιστικής απάτης να λειτουργήσουν.

Ο κανονισμός όπως έχει διαμορφωθεί θα απαγορεύει την πρόσβαση σε πληροφορίες ή θα απαιτεί την συγκατάθεση των πολιτών, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό για τις εταιρείες να εντοπίσουν πιθανούς «απατεώνες», καθώς δεν θα μπορούν να βλέπουν πληροφορίες όπως τον αριθμό των απαιτήσεων που έχει ένας ασφαλισμένος και με ποια συμβόλαια συνδέονται.

Ο William Vidonja, επικεφαλής του τμήματος «Single Market and Social Affairs» στην Insurance Europe, επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι οι κανόνες που τίθενται για την ασφάλεια των πολιτών δεν εμποδίζουν ταυτόχρονα και τις ασφαλιστικές να εντοπίσουν παράνομες απαιτήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των αποζημιώσεων που καταβάλλονται ετησίως αφορούν ψευδείς αποζημιώσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ο νέος κανονισμός για την προστασία των δεδομένων της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια σαφή νομική βάση που θα επιτρέπει την επεξεργασία δεδομένων για τους σκοπούς της πρόληψης και της ανίχνευσης της απάτης».