Εκτινάσσονται οι ασφαλιστικές εργασίες στην περιβαλλοντική προστασία

[starbox}

Τις εργασίες στην ασφάλιση περιβαλλοντικών ζημιών αναμένεται να ανοίξει η ΚΥΑ, η οποία θα διασφαλίσει στην πράξη την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας ο ρυπαίνων πληρώνει. Το σχετικό σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμο από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες η προώθηση του.

Το ζήτημα της περιβαλλοντικής ασφάλισης και προστασίας, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης των συγκεκριμένων ασφαλίσεων αναλύθηκαν σε συζήτηση που οργάνωσε το γραφείο πραγματογνωμόνων Πασκάλ & Στρατής. Η κα Μ. Ι. Κουσκουνά, Επ. Καθηγήτρια Δικαίου της ΕΕ στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, ανέλυσε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και την ΚΥΑ για τη χρηματοοικονομική ασφάλεια. Η απόφαση που θα εκδοθεί πρόκειται να καθορίσει το είδος και το ύψος της χρηματοοικονομικής ασφάλειας για την υπαγωγή των δραστηριοτήτων με βάση το είδος της δραστηριότητας, τη σοβαρότητα της ενδεχόμενης ρύπανσης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο έδαφος, τα νερά και τα προστευόμενα είδη καθώς και τους φυσικούς οικότοπους.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα τελευταία χρόνια οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μέσω των ελέγχων που διενεργούν ή των καταγγελιών που γίνονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα εντοπίζουν παραβάσεις στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα. Χρηματικές «ποινές» περίπου 770.000 ευρώ επιβλήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014 σε 15 επιχειρήσεις για παραβάσεις σε θέματα διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών, αστικών και άλλων αποβλήτων, υπερβάσεις τιμών εκπομπών και παράνομη διάνοιξη δρόμου.

Στην εκδήλωση για την περιβαλλοντική ασφάλιση συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Σπυρόπουλος, πραγματογνώμονας στην εταιρεία Πασκάλ & Στρατής ΑΕ και μέλος στη περιβαλλοντική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από την Cunningham Lindsey, ο κ. Giussepe Ziorgno, Πρόεδρος της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών, η κα Ruth Says, Πραγματογνώμονας και Επικεφαλής της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας της Cunningham Lindsey, η κα Λίνα Κουσκουνά, Επίκουρη Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η κα Σταυρούλα Πουλή, Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών ζημιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.