Στα 500 εκατ. οι ζημιές από τις εταιρείες στην περιοχή της Αθήνας

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι Αθηναίοι για την αγορά εργασίας και την οικονομική ανάκαμψη της πόλης. Μεγαλύτερο πρόβλημα αναδεικνύεται η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σημάδι ανακοπής της ύφεσης, θεωρείται το γεγονός ότι μεταξύ 2012 και 2013 οι ζημιές που κατέγραψαν οι εταιρείες (ΟΕ, ΑΕ και ΕΠΕ) στην περιοχή της Αθήνας, μειώθηκαν από το 1 δις ευρώ στα 500 εκ. ευρώ.

Οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών, καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος παρουσιάζουν μικρή ανάκαμψη, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας, μαζί με μελλοντικές μελέτες και έρευνες, θα τηρούνται σε ανοιχτή βάση επικαιροποιημένων δεδομένων για τις αθηναϊκές επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Μιλώντας για την αναγκαιότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και τις νέες, που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, είναι απολύτως επιτακτική, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξη της Αθήνας». Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις πρώτες θετικές ενδείξεις, για την εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης και στην Αθήνα. Δεσμεύτηκε ότι με κεντρικό μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας το ΚΣΕ, η δημοτική αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες της σε βάθος χρόνου, συνεργαζόμενη με τα Πανεπιστήμια και άλλους θεσμικούς φορείς για να βοηθήσει νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και για να προσελκύσει η Αθήνα και ξένους επενδυτές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP, κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, σημείωσε: «Η αρνητική συγκυρία έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα, όπως καταγράφεται σε οικονομοτεχνική μελέτη της ICAP Group καθώς το διάστημα 2012-13, σημειώνεται μείωση κατά 2,3% στον κύκλο εργασιών ( 9,4δις) και υψηλός βαθμός συγκέντρωσης με το 5,6% των εταιρειών να διαμορφώνει το 70% του συνολικού Κύκλου Εργασιών.

Σε αυτό το κομβικό σταυροδρόμι για τη μετεξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα η ICAP Group AE και η ICAP Advisory AE ως ανάδοχος κοινοπραξία για τη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη και αξιόπιστη πληροφόρηση στις επιχειρήσεις του Δήμου καθώς και σε υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό, στο πλαίσιο στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων, κ. Αλέξης Γαληνός, ανέφερε ότι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και το INNOVATHENS που λειτουργεί στην Τεχνόπολις είναι οι δύο αιχμές του δόρατος του δήμου Αθηναίων στη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην πόλη και των νεοφυών επιχειρήσεων, σημειώνοντας τις συνέργειες του δήμου με τους παραγωγικούς φορείς (ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο) για τη δημιουργία κυψελών επιχειρηματικότητας στην πόλη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Η μελέτη του ΚΣΕ αναδεικνύει τη δυσμενή οικονομική συγκυρία της χώρας, η οποία αντικατοπτρίζεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ΑΕΠ κατά 26% περίπου από το 2008 έως σήμερα, καθώς και στην αύξηση της ανεργίας η οποία έφτασε στο υψηλότερο σημείο της το Σεπτέμβριο του 2013.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης γίνονται αισθητές στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αττική και στο δήμο Αθηναίων ειδικότερα.
Σε επίπεδο περιφέρειας, την περίοδο 2008-2011 η ύφεση στην Αττική χαρακτηρίζεται πιο ήπια σε σχέση με το σύνολο τη ελληνικής οικονομίας, ωστόσο η συρρίκνωση της απασχόλησης χαρακτηρίζεται πιο έντονη σε σχέση με το σύνολο της χώρας.
Σε επίπεδο Δήμου, όπως έδειξε ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων περίπου 6.000 εταιρειών που εδρεύουν εντός τω διοικητικών του ορίων, η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο 2010-2012 ξεπέρασε τα 2 δις. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αντανακλάται έντονα και στην επιδείνωση των συνθηκών κερδοφορίας, με τις σωρευτικές ζημιές το 2012 να ανέρχονται σε 1,5 δις. Παρά τις έντονες ανακατατάξεις ωστόσο, η βασική δομή της τοπικής οικονομίας δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές.