ΧΑ: Το στοίχημα των 1.040 μονάδων

Ούτε η ανάσχεση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών ούτε οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ ήταν ικανές για να αλλάξουν το κλίμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά –κλείνοντας πτωτικά για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα– κατά την οποία σημειώθηκαν νέα χαμηλά έτους (1.037 μονάδες).

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μετρά συνολικές απώλειες 12,31%.
H αγορά δεν κατόρθωσε να αντιδράσει πειστικά στις συνεδριάσεις της εβδομάδας και οι όποιες ενδοσυνεδριακές ανοδικές αντιδράσεις έδωσαν την ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.
Παρά το γεγονός ότι η πολιτική αβεβαιότητα μειώθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, που μεταθέτει την εκλογολογία για μερικούς μήνες, οι διευκρινίσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για το πρόγραμμα αγορών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων απογοήτευσαν τις αγορές και έδωσαν αφορμή για ρευστοποιήσεις και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις Ντράγκι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων (ABS), εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να βρίσκεται σε «ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης».
Το γεμάτο αστερίσκους πρόγραμμα αγοράς ABS που εξήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι και το «ουδέν νεώτερον» για το QE απογοήτευσαν τις αγορές.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, για να αλλάξει η πτωτική τάση της αγοράς, πρέπει να διασπαστούν ανοδικά τα επίπεδα των 1.170 μονάδων, ενώ εάν διασπαστεί η κρίσιμη στήριξη των 1.040 μονάδων, επόμενες στηρίξεις υπάρχουν στις 1.010 και χαμηλότερα, στις 990 και τις 930 μονάδες.
Τεχνικά οι βασικές στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1.040 και οι 930 μονάδες, που είναι το 38,2% και το 50% διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων (Fibonacci Retracement), ενώ για την ακύρωση της πτωτικής τάσης της αγοράς, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 1.170 μονάδες.
Η πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί στην ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας, με την κατάθεση του προϋπολογισμού και τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει η κυβέρνηση.
Από τις 6 Οκτωβρίου συρρικνώνεται ο χρόνος της εκκαθάρισης κατά μία ημέρα, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται και η κατάθεση του προϋπολογισμού, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε αποκρατικοποιήσεις και φοροελαφρύνσεις.
Η αγορά περιμένει να δει τις αντιδράσεις των πολιτικών την τρέχουσα εβδομάδα στην ψήφο εμπιστοσύνης –και το αν η διαδικασία αυτή κρύβει εκπλήξεις– και από την άλλη εκφράζονται επιφυλάξεις για το πόσο μπορούν να ωφελήσουν τις τράπεζες οι αποφάσεις της ΕΚΤ.
Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ενώ η ψηφοφορία αναμένεται το προσεχές Σάββατο.