Οι καθαρές λύσεις και το “the day after” των μνημονίων

Εκλογές τον Μάρτιο, εάν δεν έχουμε εκπλήξεις, δείχνει ο κυβερνητικός ελιγμός με την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά συμφέρει την οικονομία και την αγορά η συνέχιση για ένα ακόμη εξάμηνο της κατάστασης που επικρατεί σήμερα;

Οι κυβερνητικές αρρυθμίες ήταν κάτι παραπάνω από φανερές, η κυβερνητική σταθερότητα κρεμόταν επί καθημερινής βάσεως σε λεπτή κλωστή, οι ενδοκυβερνητικές κόντρες έντονες και η εκλογολογία ακατάπαυστη.
Όπως επισημαίνει στο «XΡΗΜΑ Week» στέλεχος της κεφαλαιαγοράς, «το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα στην αγορά είναι η πολιτική αβεβαιότητα και το χρονικό διάστημα μέχρι τον προσεχή Μάρτιο είναι μεγάλο. Αν είναι να πάμε σε εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό θα πρέπει να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Καλύτερα εκλογές, παρά αβεβαιότητα. Η οικονομία και η αγορά θέλει καθαρές λύσεις».
Η ενεργοποίηση της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή έχει ως κυρίαρχο στόχο να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αλλαγής της κυβέρνησης και συγκρότησης μιας νέας με διευρυμένη κοινοβουλευτική στήριξη ή επιτάχυνσης της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία και ορίστηκε για τον Φεβρουάριο του 2015. Μέσω αυτής της κίνησης, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος ελπίζουν, παράλληλα, ότι θα μπει φρένο στις καθημερινές διαφοροποιήσεις βουλευτών και υπουργών. Θα τα καταφέρουν όμως ή θα επανέλθουμε και πάλι στη σημερινή κατάσταση;
Εάν, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης την επομένη εβδομάδα, ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει μια περίοδο χάριτος, εντός της οποίας θα επιδιώξει:

• Να προχωρήσει η συμφωνία με την Τρόικα
• Να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους
• Να έχουν περάσει μέσω του προϋπολογισμού οι φοροελαφρύνσεις. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ανησυχούν σφόδρα την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει «βομβαρδισμό ειδήσεων» για μειώσεις φόρων (30% κάτω η έκτακτη εισφορά, 15%-40% κάτω οι αντικειμενικές τιμές κ.ά.).
• Να έχουμε βγει και πάλι στις αγορές. Στο Υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχούν για την άνοδο των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα. Από τις πρώτες εκδόσεις ομολόγων και την ανταλλαγή εντόκων γραμματίων –πέρα από το θετικό κλίμα– η ελληνική Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει 6 δισ. Προ των πυλών είναι μία ακόμα έκδοση, αυτή τη φορά επταετούς ομολόγου, απ’ όπου εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν τουλάχιστον 4 δισ.
• Να έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα όσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ. Για πρώτη φορά από την εποχή που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο συζητήθηκε με την Τρόικα η στρατηγική εξόδου της από αυτό και η πορεία της στη μεταμνημονιακή εποχή.

 

Πηγή: Χρήμα Week