Ξεκινά το «μέτρημα» η ΤτΕ

Η πρώτη… καταμέτρηση των ασφαλιστικών ολοκληρώθηκε και, οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της Τραπέζης της Ελλάδος για τη συμμετοχή τους στα stress tests. Ήδη η εποπτική αρχή, άρχισε σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει τις επιδόσεις των εταιρειών.

Οι φάκελοι υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της όλης διαδικασίας και την απειρία που υπήρχε. Στόχος των stress tests ήταν να δοκιμαστούν οι ασφαλιστικές εν όψει του Solvency II, του νέου εποπτικού πλαισίου, που θα τις υποχρεώσει να ανταποκρίνονται σε μεθόδους, διαδικασίες και συστήματα όχι εικονικά, αλλά πραγματικά, όχι ως άσκηση, αλλά ως σκληρή πραγματικότητα, καθώς και να αναγνωρίζουν και, κυρίως, να αμύνονται στους κινδύνους της αγοράς.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η άσκηση αναγκών στην οποία υποβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχιστεί στο διηνεκές. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η Εποπτική Αρχή συνεχίζει να ζητεί στοιχεία από τις εταιρείες, ώστε να τις καταστήσει έτοιμες να περάσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας, που δεν είναι άλλη από την οργάνωση – συγκέντρωση των κεφαλαίων τα οποία θα απαιτήσει το Solvency II από την 1η Ιανουαρίου 2016. Στην πράξη λοιπόν η αγορά περνά στην επόμενη και πλέον δύσκολη φάση της όλης διαδικασίας. Θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη για το νέο εποπτικό περιβάλλον.

Κι όλα αυτά για τις μη θυγατρικές τραπεζικών ή πολυεθνικών ομίλων, που δοκιμάζονται από την ΤτΕ, διότι οι υπόλοιπες, περνούν το τεστ από την EIOPA, όπου οι μετρήσεις προϋποθέτουν και διαφορετικές κεφαλαιακές ανάγκες.