Ο Αλέξης στο Roadshow του Λονδίνου

Με τι ασχολήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, οι ξένοι επενδυτές που βρέθηκαν στο 9ο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο; Με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ!

Προσπάθησαν μάλιστα να μάθουν περισσότερα και να αποκρυπτογραφήσουν την επόμενη ημέρα στην ελληνική πολιτική σκηνή, ρωτώντας τόσο τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και τους προέδρους του ΧΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Κοινό μήνυμα προς τα διεθνή κεφάλαια επιχείρησαν να δώσουν έλληνες επιχειρηματίες, στελέχη και θεσμικοί παράγοντες που βρέθηκαν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του roadshow της ΕΧΑΕ, υπογραμμίζοντας ότι μια ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή δεν θα αλλάξει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στα πράγματα, θα βρει τον τρόπο να δουλέψει για το καλό της χώρας.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν οι ξένοι θεσμικοί πείστηκαν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Κ. Μποτόπουλος, σε δηλώσεις του στο Bloomberg τόνισε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και οι ξένοι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν.
«Για τους ξένους επενδυτές το σημαντικότερο στοιχείο είναι οι προοπτικές των επιχειρήσεων» υποστήριξε ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης απαντώντας για το θέμα του πολιτικού ρίσκου και το γεγονός ότι η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει οριακή πλειοψηφία, επομένως αποτελεί σημαντική πρόκληση η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με ποσοστό 2,6-4%, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να περάσει μέτρα λιτότητας στο τέταρτο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία ελπίζει σε αναστροφή του κλίματος, λόγω καταλυτών στο τέταρτο τρίμηνο (πιθανή λύση στο θέμα του χρέους, επιστροφή σε ανάπτυξη).

Πολλοί εκτιμούν ότι οι περισσότεροι βουλευτές (με εξαίρεση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) θα προτιμούσαν να εξαντλήσουν την εναπομείνασα διετία μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά η ισορροπία είναι εύθραυστη.

Πολλά στο πολιτικό σκηνικό ίσως κριθούν στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ίσως την κρισιμότερη, καθώς πλέον η εξέλιξη του προγράμματος συνδυάζεται άμεσα με την εκλογική της επιβίωση.
Αποστολή του πρωθυπουργού στο Βερολίνο είναι να πείσει τη γερμανίδα καγκελάριο να δώσει το πράσινο φως για τη χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος.