Συμμετοχή των ασφαλιστικών ενώσεων στο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων

Εταιρεία συστήνει το δημόσιο στον κλάδο Υγείας, στις αρμοδιότητες της οποίας θα είναι, μεταξύ άλλων, και ο καθορισμός των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα οποία, εδώ και χρόνια, αποτελούν πεδίο έντονων διαφωνιών και διαξιφισμών μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών.

Η εν λόγω εταιρεία, που θα ονομαστεί Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων, θα προσδιορίζει τα κόστη νοσηλείας, καθώς και τις αμοιβές χειρούργων και αναισθησιολόγων, ώστε βάσει αυτών να καθορίζεται με αντικειμενικό τρόπο το κόστος των νοσηλευτικών προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Τα ανωτέρω προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίσθηκε προ ημερών από τη βουλή και το οποίο ορίζει ότι στην εταιρεία του δημοσίου μειοψηφική συμμετοχή (20%) θα μπορούν να έχουν τα ιδιωτικά θεραπευτικά ιδρύματα και οι ασφαλιστικές ενώσεις.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι η συμμετοχή του 20% θα μπορούσε να μοιραστεί μεταξύ των δύο αγορών, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το σημαντικό για τον κλάδο, όπως επισημαίνουν, δεν είναι το ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία του δημοσίου, αλλά αυτή καθεαυτή η συμμετοχή που θα επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρείες να λαμβάνουν γνώση από πρώτο χέρι για τις προθέσεις της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας και να παρεμβαίνουν ανάλογα.

Σε ότι αφορά, τέλος, την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία ΣΔΙΤ μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και δημόσιων νοσοκομείων, πέρα από τη ρύθμιση που ψηφίσθηκε στις αρχές καλοκαιριού και που προβλέπει το άνοιγμα των απογευματινών χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων στους ιδιώτες, φαίνεται ότι άλλη εξέλιξη δεν υπήρξε. Οι ασφαλιστές αναμένουν από τον υπουργό Υγείας να ανοίξει, εκ νέου, ένα παράθυρο διάλογου μεταξύ της κυβέρνησης και της ασφαλιστικής αγοράς.