Ασφαλιστική ομπρέλα στα μέλη του ΤΧΣ για αστική ευθύνη με όριο 50 εκατ. ευρώ

[starbox]

Στην ασφαλιστική κάλυψή του όσον αφορά τις ευθύνες του απέναντι σε τρίτους προχωρά το ΤΧΣ υπό την ομπρέλα της ιδιωτικής ασφάλισης. Ήδη –από τα τέλη Ιουλίου- έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας η οποία θα συνάψει με το ταμείο συμβόλαιο για την αστική ευθύνη των μελών του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και των στελεχών του με όριο τα 50 εκατ. ευρώ και αναμένεται προς το παρόν να υπογραφεί το ασφαλιστήριο.

Η σύμβαση ύψους 300.000 ευρώ θα έχει ισχύ για ένα έτος και τη δυνατότητα να ανανεωθεί για δύο επιπλέον χρόνια, ενώ η πριμοδότηση ανανέωσης θα καλύπτεται με αύξηση έως και 10% επί του αρχικού τιμήματος για κάθε επιπλέον έτος.

Η ερώτηση στη βουλή και η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

Σχετικά με την προκήρυξη του ΤΧΣ και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η κα Α. Ξηροτύρη, Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, είχε καταθέσει σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Οικονομικών για τους λόγους που το ταμείο προχωρά στην ασφάλιση από τη στιγμή που σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν μεν τον νόμο 4254/2014 στον καταστατικό νόμο του ΤΧΣ τα μέλη του καλύπτονται έναντι της αστικής ευθύνης προς τρίτους και ευθύνονται μόνο έναντι του ταμείου:
«Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, εφόσον λαμβάνονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, θεωρούνται σύμφωνες με το σκοπό του ταμείου και το δημόσιο συμφέρον, επωφελείς και συμφέρουσες για το ταμείο και το ελληνικό δημόσιο και υπηρετούσες τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του ταμείου, όσον αφορά την αστική ευθύνη των μελών του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και του προσωπικού του Ταμείου έναντι τρίτων και έναντι του ελληνικού δημοσίου. Η διάταξη αυτή δεν απαλλάσσει τους ανωτέρω από ευθύνη τους έναντι του ταμείου». Όπως προσθέτει ο εν λόγω νόμος απαλλάσσει ξεκάθαρα τα μέλη από αστική ευθύνη έναντι τρίτων, ωστόσο αυτά ευθύνονται σε κάθε περίπτωση έναντι του ταμείου».

Στην απάντηση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν απαλλάσσει αυτόματα τα μέλη του ταμείου για αστική ευθύνη καθώς η συγκεκριμένη διάταξη εισάγει ένα τεκμήριο το οποίο είναι μαχητό και οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους ενάγει. Όπως αναφέρει στην απάντησή του «εφόσον οι αποφάσεις των οργάνων του ταμείου λαμβάνονται σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, τότε και μόνο θεωρούνται σύμφωνες με το σκοπό του και το δημόσιο συμφέρον…Καθίσταται σαφές ότι δεν διασφαλίζεται η απαλλαγή των στελεχών και των μελών του ταμείου από την αστική τους ευθύνη από την ύπαρξη και μόνο της νομοθετικής διάταξης…Οποιοσδήποτε μπορεί να τους ενάγει, ενώ επαφίεται στην ελεύθερη κρίση του δικαστηρίου να αποφασίσει αν θα τύχει τελικώς εφαρμογής το τεκμήριο απαλλαγής από την αστική τους ευθύνη. Τυχόν εσφαλμένη κρίση του δικαστηρίου δεδομένου ότι είναι ανέλεγκτη, μπορεί να αποδώσει αδίκως αστική ευθύνη σε όργανα του ταμείου και να οδηγήσει σε η αναστρέψιμη καταδίκη τους».