«Απελευθερώνοντας» την αξία των προηγμένων Analytics στο τομέα της ασφάλισης

Τα προηγμένα Analytics έχουν τη δυνατότητα να εξελίξουν τη δουλειά των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά η ενδελεχής κατανόηση τους απαιτεί σύνθετες και οργανωτικές αλλαγές μεγάλης κλίμακας.

Η χρήση των μαθηματικών και οικονομικών στην ανάλυση και κατανόηση των ρίσκων από τους αναλογιστές αποτελούν θεμελιώδες εργαλείο της ασφαλιστικής αγοράς. Τα τελευταία 15 χρόνια η επαναστατική εξέλιξη των τεχνολογιών και η είσοδος στην εποχή των ψηφιακών δεδομένων επέκτειναν και επαναπροσδιόρισαν τις βασικές αρχές λειτουργίας των ασφαλιστών. Σήμερα, τα προηγμένα Analytics επισπεύδουν τις εξελίξεις στην ασφάλιση ξεπερνώντας τα παραδοσιακά όρια της αναλογιστικής επιστήμης.
Αρκεί να αναλογιστούμε πως αυτή η τεχνογνωσία συμβάλλει πλέον στην ιδιωτική ασφάλιση αυτοκινήτου. Αντί οι ασφαλιστές να στηρίζονται σε εσωτερικές πηγές δεδομένων, όπως είναι για παράδειγμα το ιστορικό ατυχημάτων, ξεκίνησαν να ενσωματώνουν στην ανάλυση τους δεδομένα πιστωτικών συμπεριφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκμαιεύοντας το συμπέρασμα πως «όσοι είναι συνεπείς στις πληρωμές τους τείνουν να οδηγούν με ασφάλεια».
Πλέον, ένα μεγάλο «κύμα» καινοτομίας και εφαρμογών των προηγμένων Analytics αναδύεται σε όλες τις αγορές και επιχειρηματικές λειτουργίες. Οι ασφαλιστές ζωής και κατοικίας προσπαθούν να υιοθετήσουν βελτιστοποιημένα μοντέλα πρόβλεψης και πρόγνωσης στους τομείς των πωλήσεων, του marketing και των υπηρεσιών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει προστιθέμενη αξία σε οργανισμούς, στη διαχείριση των διαδικασιών καθώς και σε νέα προϊόντα.
Μολονότι, το κίνητρο για επένδυση στο τομέα των Αnalytics ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερο μέχρι τώρα για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι προκλήσεις που η τεχνολογία δημιουργεί μπορούν να αποβούν εποικοδομητικές αν υπάρξει τόσο συνδυασμός των στελεχικών προσόντων όσο και της εφαρμογής των σύγχρονων εργαλείων με όρους δημιουργικότητας, συνέπειας και εμπιστοσύνης.
Στο μέλλον, η προέλευση των δεδομένων και ο εξειδικευμένος χαρακτήρας των μεθόδων ανάλυσης θα προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο τομέα τη ασφάλισης.

Πολλές οι νέες πηγές εξωτερικών δεδομένων
Ο πολλαπλασιασμός των πηγών των δεδομένων συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης των ασφαλιστών από τα εσωτερικά δεδομένα. Η ψηφιακή εξαγωγή δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολυμέσων, τα smartphones, τους υπολογιστές και άλλες καταναλωτικές και βιομηχανικές συσκευές που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της ιδιωτικής ζωής και της διασφάλισης της ανωνυμίας, αποτελεί μια πλούσια πηγή προέλευσης συμπεριφοριστικών αντιλήψεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως και σχεδόν για όλες τις επιχειρήσεις.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει πρόσφατα “open data” websites προκειμένου να ενισχύσουν τη διαθεσιμότητα μεγάλων δεδομένων από κυβερνητικές στατιστικές, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της υγείας, της εκπαίδευσης, της ασφάλειας και της ενέργειας. Με πολύ καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα τρίτων από ένα ευρύ φάσμα πηγών, οι ασφαλιστές μπορούν να θέτουν νέα ερωτήματα και να κατανοούν καλύτερα πολλούς διαφορετικούς τύπους κινδύνων.
Για παράδειγμα, η εξέλιξη αυτή προσφέρει τη δυνατότητα να απαντηθούν ερωτήματα όπως, ποιος συνδυασμός γεω-δημογραφικών παραγόντων και θεραπευτικών επιλογών θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον, ποιος συνδυασμός των εταιρικών συμπεριφορών στη διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας μπορεί να προβλέψει τις κατώτερες απαιτήσεις των εργαζομένων στο θέμα των αποζημιώσεων ή ποια είναι η πιθανότητα σε μία δεδομένη γεωγραφική ακτίνα, ένα πρόσωπο να πεθάνει από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ή να χάσει το σπίτι του σε μια πλημμύρα;

Νέα εργαλεία στην αντιμετώπιση καινούριων ρίσκων
Η κυοφορία και ανάπτυξη νέων και πιο εξελιγμένων εργαλείων οφείλεται σε επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων του επιχειρηματικού κεφαλαίου σε καινοτόμες ασφαλιστικές εφαρμογές μέσω των οποίων οι εξειδικευμένοι πωλητές δημιουργούν ποσοτικά και ποιοτικά μοντέλα μέτρησης και πρόβλεψης ρίσκων. Για παράδειγμα, ένας πωλητής έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο πρόγνωσης κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία συνδυάζοντας ιδανικά τα αναλογιστικά δεδομένα με την ιατρική επιστήμη, τις δημογραφικές τάσεις, και τα στοιχεία της κυβέρνησης.
Αυτό το εργαλείο μοντελοποίησης συλλαμβάνει δεδομένα από τις παραδοσιακές πηγές που σχετίζονταν με τη θνησιμότητα και προσθέτει τα δεδομένα από την πρόοδο της ιατρικής και τις αναδυόμενες τάσεις στον τρόπο ζωής, όπως ο περιορισμός της συνήθειας του καπνίσματος, η συστηματική άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Παρακολούθηση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο
H παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και η οπτικοποίηση αλλάζει ριζικά τη σχέση των ασφαλιστών με τους ασφαλισμένους. Οι ασφαλιστικές εταιρείεςπαρακολουθώντας τη συμπεριφορά των πελατών τους μπορούν να τους βοηθήσουν να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους ενώ οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που επηρεάζουν τις συμπεριφορές.
Στην ασφάλιση αυτοκινήτων, για παράδειγμα, η τηλεματική χρησιμοποιείται για να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι συνήθειες οδήγησης του ασφαλισμένου και στη συνέχεια να αποστέλλονται τα δεδομένα πίσω στον ασφαλιστή. Υπάρχουν, ήδη, ενδείξεις ότι αυτό επηρεάζει τα προγράμματα οδήγησης, αλλάζοντας τις συνήθειες τους αναφορικά με την οδήγηση προς το καλύτερο.
Επί παραδείγματι, ασφαλιστική εταιρεία από το Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποιεί την τηλεματική κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ασφαλής τρόπος οδήγησης συμβάλλει κατά 30% στη μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών αιτήσεων. Ένας, επίσης, ασφαλιστής του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιώντας ομοίως τη τηλεματική πέτυχε να βοηθήσει ένα σημαντικό του πελάτη να μειώσει κατά 53% το κίνδυνο ατυχημάτων που οφειλόταν σε επικίνδυνους ελιγμούς οδήγησης.

Πηγές: http://goo.gl/2BTmMc και bitdaily.gr