Το ΔΝΤ φεύγει, Ο EFSF έρχεται;

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ε. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τόνισε κάτι που πέρασε στα ψιλά: «Η Τρόικα υπάρχει επειδή συμμετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ και χωρίς το ΔΝΤ δεν θα υπάρχει Τρόικα αλλά μόνον οι δημοσιονομικοί κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

Η τοποθέτηση αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία έγινε. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του EFSF, τον Κλάους Ρέγκλινγκ, στην Αθήνα. Ο τελευταίος φαίνεται ότι διαμήνυσε στην Αθήνα ότι το ΤΧΣ είναι έτοιμο να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, περιλαμβανομένων και των ποσών που πρόκειται να καταβάλει το ΔΝΤ τους προσεχείς μήνες.

Το ζήτημα είναι πώς μπορεί να γίνει αυτό. Αν δηλαδή –και με ποιους όρους– η Ευρωζώνη και το ΤΧΣ θα πάρουν πάνω τους τα υπόλοιπα του ΔΝΤ. Τα ποσά είναι μικρά, η Αθήνα έχει μερική πρόσβαση στις αγορές, ενώ εάν υπάρξουν «έξυπνες» λύσεις στο ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού και καλυφθούν οι τρύπες του νυν προγράμματος (μη μετακύλιση ομολόγων, ομόλογα της ΕΚΤ), τότε ο δρόμος προς αυτήν την εξέλιξη μπορεί να ανοίξει. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι μαζί θα ανοίξει και το ζήτημα της μείωσης του χρέους (σ.σ. ακόμη και μέσω στόχων η επίτευξη των οποίων θα οδηγεί σε μείωση των επιτοκίων ή σε περιόδους χάριτος) και, κυρίως, ότι η κυβέρνηση θα διαθέτει την πολιτική δυναμική για να φτάσει μέχρι τέλους.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει το πολιτικό κεφάλαιο της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα –και φαίνεται να επενδύει στην «ατζέντα» Γιούνκερ– και κυρίως αυτό της αναμόρφωσης της Τρόικας.

Ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, επιχειρεί να υποβαθμίσει τον ρόλο της Τρόικας και να δώσει έμφαση στην πολιτική διαπραγμάτευση με τις ηγεσίες της Ευρώπης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μη συναντήσει τους εκπροσώπους της Τρόικας κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κινηθεί κάνοντας επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στοχεύοντας στην εφαρμογή μιας περισσότερο «κοινωνικής» πολιτικής, με κύρια έκφρασή της τις φοροελαφρύνσεις.
Ήδη, συναντήθηκε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ενώ για το επόμενο διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζει ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.