Το χρονοδιάγραμμα για τις τρεις εκθέσεις με βάση τις αρχές ORSA

Σειρά εκθέσεων για την αξιολόγηση των κινδύνων με βάση τις αρχές ORSA (Εκτίμηση Ιδίου Κινδύνου και Φερεγγυότητας) καλούνται να υποβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά τους επόμενους 12 μήνες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το Solvency II.

Η πρώτη έκθεση θα πρέπει να υποβληθεί προς την Τράπεζα της Ελλάδος έως 31 Δεκεμβρίου 2014 και θα αφορά τα αποτελέσματα της εκτίμησης των συνολικών κινδύνων φερεγγυότητας (αναφορά έως Δεκέμβριο 2014), η δεύτερη δοκιμαστική έκθεση θα υποβληθεί με καταληκτική ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015 και στοιχεία που θα αφορούν έως και το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2015 και η τρίτη και τελική έκθεση στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 με χρονική αναφορά το εννεάμηνο του ιδίου έτους.

Όπως επισημαίνει σε έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδος που κοινοποίησε προ ημερών στις ασφαλιστικές εταιρείες, απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάρτιση των προαναφερόμενων εκθέσεων είναι η εκπόνηση Επιχειρηματικού Πλάνου και η σύνταξη γραπτής πολιτικής για τη διαδικασία εκτίμησης των κινδύνων και της φερεγγυότητας, ενώ η υποβολή των εκθέσεων θα συνοδεύεται από πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου στο οποίο συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν.

Ο ΤτΕ προσθέτει επίσης ότι οι εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για τους κινδύνους και τη φερεγγυότητα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής:

– Τις ανάγκες φερεγγυότητας, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο προφίλ κινδύνου, τα εγκεκριμένα περιθώρια ανοχής του κινδύνου και την επιχειρηματική στρατηγική της κάθε ασφαλιστικής.
– Τη συνεχή συμμόρφωση της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας στις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις για τις τεχνικές προβλέψεις.
– Το μέγεθος στο οποίο το προφίλ κινδύνου της σχετικής επιχείρησης αποκλίνει από τις παραδοχές στις οποίες βασίζεται η κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας.