Ανασφάλιστες ζημιές 25 δις ευρώ από φυσικές καταστροφές στο πρώτο εξάμηνο του 2014

Ασφαλιστικό κενό 25 δις μεταξύ των συνολικών και των ασφαλισμένων απωλειών καταγράφηκε στις ζημιές από τα καταστροφικά φαινόμενα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά το πρόβλημα που προκύπτει απλό τις φυσικές καταστροφές και την ελλιπή κάλυψη του δημοσίου και των ιδιωτών.
Σύμφωνα με τα μελέτης που έχει δημοσιεύσει η Munich Re, ζημιές που δεν έχουν ασφαλιστεί θα κληθούν να τις καλύψουν σε ένα μικρό ποσοστό τα κράτη και στο μεγαλύτερο μέρος τους, ζημιές σε κατοικίες, περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις θα αποκατασταθούν με κεφάλαια ιδιωτών.

Παρά το χάσμα που παρατηρείται τα στοιχεία για το 2014 έχουν και μία θετική πλευρά, καθώς οι συνολικές απώλειες κινήθηκαν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών, που ανέρχεται στα 95 δις δολάρια και οι ασφαλισμένες καταστροφές στα 25 δις δολάρια.

Επίσης ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές ήταν επίσης χαμηλός. Συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, 2.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ο μέσος της τελευταίας δεκαετίας είναι 53.000. Οι υψηλότερες οικονομικές απώλειες προέκυψαν στις ΗΠΑ (35%), ακολουθούμενη από την Ευρώπη (30%) και την Ασία (30%).

Η πιο δαπανηρή καταστροφή μέχρι τώρα ήταν οι καταιγίδες που έπληξαν , τον Φεβρουάριο, το Τόκιο και την κεντρική Ιαπωνία με συνολικές απώλειες περίπου 5 δισ. δολάρια ΗΠΑ και ασφαλισμένες απώλειες άνω των 2,5 δις.
Επίσης σημαντικές ζημιές δημιούργησε ο βαρύς χειμώνας και οι χιονοπτώσεις στη Βόρεια Αμερική, που ανήλθαν σε 3,4 δις. Σε πολλές περιπτώσεις, ο βαρύς χειμώνας οδήγησε σε απώλεια εσόδων στις επιχειρήσεις, που αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή τους.

Ο ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη συνέβαλε στις μεγάλες πλημμύρες στην Αγγλία που κράτησαν ως το Φεβρουάριο. Έχοντας δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στις αγροτικές περιοχές οι ζημιές κινήθηκαν σε 1,3 δις και οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν περίπου 1,1 δις.
Τον Μάιο, μεγάλες πλημμύρες καταγράφηκαν στα Βαλκάνια μέχρι τη Ρουμανία. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν έντονες βροχοπτώσεις οι χώρες αυτές, ωστόσο σε πολλά μέρη, η καθίζηση του εδάφους έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 100 χρόνια. Τα υψηλά επίπεδα των πλημμυρών, ιδιαίτερα στους ποταμούς Σάβα, Bosna και Δούναβη οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες ύψους 4 δισ. δολαρίων, αποτελώντας έτσι τη δεύτερη πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στον κόσμο, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.