Στις 1.050 μονάδες παίζεται το μέλλον της αγοράς

Με μεγάλη πτώση 7,15% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, με την αγορά να χάνει όλα τα κέρδη που σημείωνε από τις αρχές του έτους.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ενόψει των stress tests τον Οκτώβριο, το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε σε σχέση με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ», καθώς και η αναταραχή που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η υπόθεση της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo, δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στην αγορά.
To κλίμα άρχισε να επιδεινώνεται στην αγορά μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ η οποία ήταν αρνητική για τις τράπεζες καθώς προσδιόριζε κεφαλαιακό έλλειμμα 6 δισ. ευρώ.
Έρχονται νέες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών; Μία μερίδα χρηματιστών δηλώνουν στο «Χ» με σιγουριά ότι θα υπάρξει και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση τους , αβεβαιότητα που «γκρέμισε» τις τραπεζικές μετοχές.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 6 δισ. ευρώ. Αυτό αποτελεί το πιο απαισιόδοξο σενάριο.
Το καλό σενάριο είναι να προκύψουν περί τα 2- 2,5 δισ. ευρώ από τα stress tests της ΕΚΤ.
Τα hedge funds του 2012 και 2013 αλλά και ορισμένα που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες στο δεύτερο κύμα ανακεφαλαιοποίησης, αποχωρούν από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση κρίσιμη στήριξη για την αγορά αποτελούν οι 1.130 μονάδες, οι οποίες εάν διασπαστούν καθοδικά επόμενες στηρίξεις υπάρχουν τις 1.100 και χαμηλότερα στις 1.063 μονάδες (το χαμηλότερο σημείο του 2014). Για αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης η αγορά πρέπει να επανέλθει άμεσα πάνω από τα επίπεδα των 1.180 μονάδων. Πτώση έως τα επίπεδα των 1.050-1.060 μονάδων δεν μεταβάλλει την μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς. Στα επίπεδα των 1.050 μονάδων φαίνεται ότι θα παιχθεί το μέλλον της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η διατήρηση του γενικού δείκτη πάνω από τις εικόνας του γενικού δείκτη αλλιώς η περιοχή των 1100 με 1060 μονάδες είναι η επόμενη περιοχή στήριξης που θα κρίνει πολλά για την μελλοντική πορεία του δείκτη. Η εικόνα του τραπεζικού δείκτη είναι επίσης πτωτική με τις επόμενες στηρίξεις στις 150 με 144 μονάδες ενώ για να αλλάξει η εικόνα του θα πρέπει να επανέλθει αρχικά πάνω από τις 164 μονάδες και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει την αντίσταση των 177 μονάδων.
Η διατήρηση του ΓΔΤ πάνω από τις 1.165 μονάδες και η άμεση επαναφορά πάνω από τις 1185 μονάδες που είναι ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών θα ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα για την βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς.