Εισπρακτικές αλλαγές από τις ασφαλιστικές

Νέες μάχες για ανταγωνιστικότερα ασφάλιστρα προμηνύονται στην αγορά μετά την απόφαση ασφαλιστικής εταιρείας να ανακοινώσει τη μείωση του δικαιώματος στα συμβόλαια κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, από το 24% που ήταν μέχρι προ ημερών στο 15%.
Πρόκειται για εξέλιξη η οποία, πέραν του ότι εντείνει τον ανταγωνισμό στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, διατηρεί αλώβητα τα δίκτυα πωλήσεων, καθότι οι διαμεσολαβούντες δεν εισπράττουν προμήθειες επί του δικαιώματος.

Κατά συνέπεια, η εν λόγω ασφαλιστική με την κίνησή της αυτή, αφήνει ικανοποιημένους τόσο τους ασφαλισμένους, μειώνοντας τα ασφάλιστρα, όσο και τα δίκτυα διατηρώντας σταθερές τις προμήθειές τους.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά θα απαντήσει στο νέο τιμολογιακό πόλεμο που ξεσπά στον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνη Οχημάτων, πολύ δε περισσότερο όταν οι μάχες ασφαλίστρων έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις και από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως από την τηλεόραση.
Στο μεταξύ, πληροφορίες του IW αναφέρουν ότι μια άλλη ασφαλιστική εταιρεία σχεδιάζει να ενημερώσει τα δίκτυά της ότι οι εκδόσεις συμβολαίων θα γίνονται υπό την προϋπόθεση όχι μόνο της προείσπραξης του ασφαλίστρου από το διαμεσολαβητή, αλλά και από την ίδια την εταιρεία.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω εταιρεία, στο βαθμό που τελικά θα κινηθεί ανάλογα, θα ξεπεράσει τις απαιτήσεις της Εποπτικής Αρχής, που με την έκδοση σχετικής Πράξης έχει θεσμοθετήσει την εκκαθάριση των λογαριασμών ασφαλιστικών εταιρειών – διαμεσολαβούντων ανά επτά ημέρες.
Σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία θα ζητήσει εκκαθάριση λογαριασμών ανά κωδικό συνεργάτη σε ημερήσια βάση, προφανώς προκειμένου από τη μια να τονώσει τη ρευστότητά της και από την άλλη κυριολεκτικά να μηδενίσει τις επισφαλείς συναλλαγές. Μέχρι και χθες ήταν άγνωστο αν η απόφασή της αυτή θα αφορά το σύνολο των συμβολαίων (ανανεώσεις και νέους πελάτες) ή μόνο τις πρωτασφαλίσεις.