Να οριστεί κυβερνητικός υπεύθυνος να «κλείσει» με λύσεις την ΑΣΠΙΣ

Ακόμα περιμένουν οι ασφαλισμένοι της Ασπίς να βρεθεί λύση. Και είναι γνωστό σε όλους πως ο χρόνος αναμονής τους ξεπέρασε κάθε όριο αναδεικνύοντας την αξιοθαύμαστη στάση τους απέναντι σε όσα μέχρι σήμερα έχουν συμβεί και τους αφορούν.

Είναι λυπηρό που ακόμα δεν βρέθηκε λύση. Είναι λυπηρό που ακόμα δεν υπάρχει συνομιλητής τους, είναι αλγεινό να διακρίνεις πώς στην ελληνική πολιτεία δεν υπάρχουν ακόμα αρμόδιοι.

Αγνοούν οι πολίτες που πώς γιατί και με ποιόν λόγο μπορούν να απευθυνθούν για οτιδήποτε τους απασχολεί. Και η άγνοια αυτή βολεύει ίσως το όλο σύστημα. Βολεύει όσους λειτουργούν εις βάρος του συνόλου και κρύβονται πίσω από την αδράνεια και την ανεπάρκεια απόδοσης λύσεων. Ετσι, ευκαιριακά κερδίζουν πολλές φορές σε βάρος άλλων και μάλιστα πολλών άλλων.

Ετσι, έγινε και με την Ασπίδα και την Commercial. Χάθηκαν στον χρόνο και οι ευθύνες των αρμοδίων, και οι ευθύνες αυτών που στήριξαν το οικοδόμημα προς ίδιον όφελος και οι τυχόν συμμέτοχοι και όλα εξανεμίστηκαν. Τι έμεινε; Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι ή οι χιλιάδες επενδυτές που έχασαν τα χρήματά τους, έχασαν τα συμβόλαιά τους και βρέθηκαν ξεκρέμαστοι.

Αναζητούμε αιτίες, αφορμές, λόγους να δικαιολογήσουμε την στάση της πολιτείας αλλά δεν βρίσκουμε.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το λουκετάρισμα ενός τόσο μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου ήταν αιφνίδιο και πώς πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε τέτοιο θέμα. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η υπόθεση είναι δύσκολη, ή ότι χρειάζεται χρόνος για να λυθεί, ή ότι πρέπει να ωριμάσει ή οτιδήποτε άλλο.. δε μπορούμε να βρούμε δικαιολογία για την αδράνεια, την απουσία πολιτείας, την ανυπαρξία υπευθύνου.

Αναρωτιόμαστε ως πολίτες της χώρας: δε θα έπρεπε να αναλάβει κάποιος την υπόθεση να την χειριστεί από την αρχή και μέχρι να βρεθεί κάποια λύση;. Δηλαδή να αναλάβει το κράτος να διαχειριστεί αυτό που συνέβη . Δε θα έπρεπε να «χρεωθεί» κάποιος της ιστορία μέχρι να την ολοκληρώσει; Δε θα έπρεπε να αναλάβει κάποιος από τον ιδιωτικό η το δημόσιο τομέα να καλύψει όσους από τους ασφαλισμένους αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση του συμβολαίου τους και δεν το είχαν.

Η όλη εξέλιξη δείχνει ένα πράγμα: ότι το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Δεν εμφανίζει το ανάλογο ενδιαφέρον ούτε την ευαισθησία να χειριστεί μια υπόθεση. Και αφήνει τους πολίτες να τρέχουν, να πληρώσουν, να αγωνίζονται..

Για να αλλάξει όλο αυτό που συμβαίνει, χρειάζεται ανάληψη ευθυνών. Και για να εστιάσουμε στην Ασπίς και Commercial ας οριστεί κάποιος υπεύθυνος –από την πολιτεία ή τα κόμματα και τους φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης – να διαχειριστεί και να φθάσει μέχρι τέλος το θέμα.