Τρία «αναχώματα» για την είσοδο των ασφαλιστικών στη δημόσια υγεία

Την πόρτα των κρατικών νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρείες άνοιξε χθες το κοινοβούλιο, όμως φαίνεται πως θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα για να τη διαβούν ασφαλισμένοι με ιδιωτικά συμβόλαια, καθότι η κυβέρνηση όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για την αλλαγή του πλαισίου.

Ειδικότερα, χθες, το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής ψήφισε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 45, προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτών, αλλά και ασφαλισμένων σε ιδιωτικές εταιρείες .
Πρόκειται για τη ρύθμιση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο προκάτοχος του κ. Βορίδη στο υπουργείο, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με τη διαφορά όμως ότι λίγο πριν ψηφιστεί τροποποιήθηκε μερικώς ώστε να οριστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις εφαρμογής ή αλλιώς τρία προαπαιτούμενα.
Το πρώτο τέθηκε, μετά από παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ο οποίος ζήτησε στη ρύθμιση να περιληφθεί αναφορά που προβλέπει ότι η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων θα εκδίδεται “μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου”.
Πρόκειται για τροποποίηση που πρότεινε ο ανεξάρτητος βουλευτής, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ από την πλευρά του κ. Βορίδης, έθεσε και δεύτερο προαπαιτούμενο, την πολιτική δέσμευση ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση θα εκδοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί ευρύτατος διάλογος στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ένα ακόμη «ανάχωμα» για την αλλαγή του πλαισίου καθόρισε και η υφυπουργός Υγείας, κ. Κατερίνα Παπακώστα, η οποία επισήμανε ότι η ρύθμιση δεν θα τύχει άμεσης εφαρμογής, αλλά θα υλοποιηθεί σε χρόνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση. “Εμείς θεσμοθετούμε τώρα το νομικό πλαίσιο και όταν κρίνουμε ότι τα νοσοκομεία μας έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να υλοποιήσουν αυτό το εργαλείο, τότε θα το υλοποιήσουμε” τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπακώστα.