Τι νέο ισχύει στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Σε ισχύ είναι  το νέο πλαίσιο λειτουργίας στον κλάδο αυτοκινήτου, το οποίο ψηφίστηκε στις αρχές Μαίου από το ελληνικό κοινοβούλιο. Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει το ασφαλιστήριο του πριν λήξει. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την έγκαιρη ανανέωση των συμβολαίων τους, προκειμένου να μη βρεθούν ακάλυπτοι την ώρα της ζημιάς ή κατά τους ελέγχους της τροχαίας.

Οι αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής:
– η κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης της ασφάλισης αυτοκινήτου και η αναγνώριση της πληρωμής του ασφαλίστρου ως απαραίτητης προϋπόθεσης τόσο για την έναρξη όσο και για την ανανέωση της ασφαλιστικής κάλυψης. Με τον τρόπο αυτό δεν θα απαιτείται πλέον ακύρωση / καταγγελία της ασφάλισης από τον ασφαλιστή κατά το χρόνο λήξης της ασφαλιστικής σύμβασης,
– η κατάργηση του αυτοκόλλητου σήματος ασφάλισης και του σήματος προσωρινής ασφάλισης
– η θεσμική αναγνώριση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας ασφαλιστή, ασφαλισμένου & δικαιούχου αποζημίωσης σε όλες τις διαδικασίες (π.χ. σύναψη ασφάλισης, διακανονισμό ζημιών κ.λπ.).
– η ασφαλιστική επιχείρηση μπορεί να αντιτάξει τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης έναντι του ζημιωθέντος τρίτου, μετά την πάροδο δεκαέξι ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.