Στα 2 δις ευρώ οι ασφαλισμένες πιστώσεις στην Ελλάδα

Στα 2 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι πιστώσεις που είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα, με έναν μικρό ωστόσο αριθμό επιχειρήσεων να απολαμβάνουν ανάλογες παροχές από ασφαλιστικές εταιρείες.

Στη χώρα μας, ασφαλισμένες πιστώσεις έχει μόλις η μια στις πέντε εταιρείες με τζίρο μεταξύ 10 και 50 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι ο τομέας διαθέτει λαμπρό μέλλον, όχι όμως και εύκολο, σε μια χώρα που δειλά – δειλά έχοντας περάσει μια οικονομική περιπέτεια που λίγο έλειψε να της κοστίσει ακόμη και το νόμισμά της, αρχίζει και πάλι να ανακάμπτει.

Όπως δηλώνει στο iw ο κ. Νίκος Κατσιμπέρης, ιδιοκτήτης της μεσιτικής εταιρείας NAK Katsiberis με εξειδίκευση στις ασφαλίσεις πιστώσεων, αργά αλλά σταθερά οι ασφαλιστικοί όμιλοι ανοίγουν τα όρια ασφάλισης στις Ελληνικές εταιρείες, αυτό όμως δεν συνεπάγεται και την επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση, ούτε ότι η αγορά θα γυρίσει αυτόματα στα επίπεδα του 2008.

Παρόλα αυτά, δεν είναι πλέον λίγες οι εταιρείες, ακόμη και οικογενειακές, που ζητούν ασφαλιστική κάλυψη προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό.

Όπως τονίζει, χρόνος θα μεσολαβήσει αρκετός πριν ανακτήσουμε όλο το χαμένο έδαφος. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι, οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να αντιληφθούν πως τα κριτήριά τους για την κάλυψη κάθε πίστωσης διαφέρουν από αυτά τα οποία έχει κατά νου η ασφαλιστική κοινότητα. Είναι σύνηθες ο ασφαλιστής να αντιλαμβάνεται διαφορετικά την έννοια του κινδύνου έναντι του επιχειρηματία, και, δυστυχώς, για τους μεσίτες ασφαλίσεων πολλές φορές η στάση που τηρεί η ασφαλιστική αγορά είναι παρεξηγήσιμη από τον πελάτη.

Ωστόσο, όμως, η αυστηρή πολιτική πρόληψης την οποία τηρούν οι ασφαλιστές είναι που πολλές φορές τους έσωσε από επισφαλείς συνεργασίες, οι οποίες θα τους είχαν στοιχίσει ακόμη και την ύπαρξή τους.

Κατά τον κ. Κατσιμπέρη λοιπόν, κρίσιμο στοιχείο για την ανάπτυξη των ασφαλίσεων στον τομέα των πιστώσεων είναι, επιχειρηματίας και ασφαλιστική εταιρεία να συγκλίνουν τις θέσεις τους σε ότι αφορά τον προσδιορισμό του ρίσκου ανά συναλλαγή.