Χ.Α : Η πρώτη «ανάγνωση» του αποτελέσματος των εκλογών

Ηχηρό το μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά χωρίς ανατροπή και πολιτική αστάθεια, σύμφωνα με την πρώτη «ανάγνωση» του αποτελέσματος των εκλογών της Κυριακής. Η κυβέρνηση δεν πέφτει… άμεσα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά έχει φθαρεί. 
Η αγορά βραχυχρόνια μπορεί να εκτιμήσει ότι ο πολιτικός κίνδυνος απομακρύνεται, αλλά θα υπάρχει πάντα η αβεβαιότητα και η ανησυχία για πολιτικό ατύχημα. Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές το αποτέλεσμα των ευροεκλογών δεν ήταν έκπληξη για τους επενδυτές και εκτιμούν, σύμφωνα με την πρώτη «ανάγνωση», ότι δεν θα προκαλέσει άμεσες πολιτικές αναταράξεις.  Οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών το πρωί της Δευτέρας ήταν η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου και η συντηρητική άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς.
Αναλυτές χαρακτήρισαν μικτό το αποτέλεσμα της κάλπης, λέγοντας ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ναι μεν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αλλά η ανησυχία της αγοράς εδράζεται σε τυχόν πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση.
 
Η τεχνική εικόνα
 
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση η αγορά μπορεί να κινηθεί ανοδικά προς την επόμενη αντίσταση των 1.240 μονάδων.
Πολύ καλά αντανακλαστικά έδειξε η αγορά την περασμένη εβδομάδα αφού με την διάσπαση των 1100 μονάδων και φτάνοντας τις 1066 μονάδες αντέδρασε άμεσα και πειστικά πάνω από αυτό το όριο (μέσα στο όριο του φίλτρου τριών ημερών ) με σημαντικούς τζίρους και παρόμοια με την αντίδραση από τα χαμηλά του Ιανουαρίου ( 29 και 30/1 ) όταν από τις 1115 μονάδες σε δέκα συνεδριάσεις ανέκαμψε ο γενικός δείκτης ως τις 1280 μονάδες.
Δύο είναι οι βασικές αντιστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο γενικός δείκτης. Ο ΚΜΟ 200 ημερών στη περιοχή των 1160 μονάδων και στη συνέχεια οι 1240 μονάδες. 
Η πολιτική σταθερότητα είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή διάσπαση αυτών. Ο γενικός δείκτης έχει χάσει όλα τα κέρδη του έτους ενώ στο μεσοδιάστημα οι θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία ήταν αρκετές και οι εξελίξεις στις εισηγμένες σημαντικές ( ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών , εκδόσεις ομολόγων , πρωτογενές πλεόνασμα ).Πολύ θετική είδηση και η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch της αξιολόγησης της Ελλάδος , η πρώτη μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές.
 
Αποτελέσματα εισηγμένων, rebalancing 
 
Την τρέχουσα εβδομάδα εκτός από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων (ΕΛΠΕ , ΟΠΑΠ ,  ΔΕΗ , Folli Follie ) αλλά κυρίως το rebalancing των δεικτών MSCI και FTSE με το κλείσιμο της Παρασκευής ( με πρωταγωνίστρια την μετοχή της Eurobank). Γενικότερα με την αλλαγή των σταθμίσεων οι τράπεζες θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη πορεία των δεικτών .