Οι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα της οικονομίας

Τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνει μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία αναδεικνύει τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση του απαραίτητου μεταρρυθμιστικού έργου που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο κύκλο.

Η μελέτη που έχει γίνει σε συνεργασία με την «The Boston Consulting Group», θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη τύπου  την οποία θα πραγματοποιήσουν τα επτά μεγαλύτερα διμερή επιμελητήρια της χώρας,  την Τρίτη, 20 Μαΐου 2014, ώρα 12:30, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Τα δεδομένα: Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, η ισορροπία επανέρχεται τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο.

Οι προκλήσεις: παραμένει ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να μην πετύχει σύντομα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κι ως εκ τούτου οι περιορισμοί στο δανεισμό, αλλά και στην εσωτερική αποταμίευση  δεν θα επιτρέπουν την τροφοδότηση της καταναλωτικής δαπάνης, η αναπτυξιακή ώθηση αναγκαστικά θα πρέπει να προέλθει από εξαγωγές, υποκατάσταση εισαγωγών και άμεσες επενδύσεις.

Η πρόοδος: Βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αποτελούν η αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η άνοδος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πολλές μεταρρυθμίσεις προς αυτές τις δύο βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Ωστόσο, συνολικά δεν έχει εμπεδωθεί στη χώρα μια επαρκώς ισχυρή δυναμική ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, καθώς σε πολλούς τομείς παρατηρούνται καθυστερήσεις και αντιδράσεις στις απαραίτητες πραγματικές τομές. 

Οι προτεραιότητες: ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της οικονομίας, εξέλιξη της παραγωγικής της βάσης και η διαφοροποίηση σε σύγκριση με το παρελθόν, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα πεδία διοικητικών παρεμβάσεων που επηρεάζουν τους βασικούς άξονες του παραγωγικού συστήματος.

Σε αυτή την πορεία, ο ρόλος των διμερών επιμελητηρίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Συνδέοντας τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας στο εξωτερικό, τα επιμελητήρια αποτελούν σημαντικό και αξιόπιστο μέσο για την προώθηση της ζητούμενης εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέντευξη τύπου θα συμετέχουν: Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Ελληνογαλλικό  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας και Ελληνο-Ολλανδικός Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύνδεσμος