Στο -2,4% η ασφαλιστική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2014

Μειωμένη κατά 2,4% ήταν η ασφαλιστική παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους. Αν και τα νούμερα έχουν αρνητικό πρόσημο, ωστόσο οφείλουμε να σημειώσουμε πως σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, που η μείωση έφτασε το -13,2%, τα αποτελέσματα είναι σε ένα βαθμό ενθαρρυντικά όσον αφορά τουλάχιστον τη σταδιακή ανακοπή της πτωτικής πορείας της αγοράς.

Όπως αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία της Ένωσης τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναλύονται σε αύξηση κατά 2,5% στις ασφαλίσεις Ζωής και μείωση κατά 5,7% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

Ειδικότερα  η παραγωγή από πρωτασφαλίσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2014 των κλάδων ασφαλίσεων κατά Ζημιών ανήλθε σε 565 εκατ. ευρώ με το 46,5% του κλάδου να αφορά την αστική ευθύνη οχημάτων και το 18,3% την ασφάλιση πυρός.

Άλλοι σπουδαίοι κλάδοι ως προς το ύψος της παραγωγής είναι αυτός των χερσαίων
οχημάτων με 58 εκατ. (10,2% του συνόλου), οι λοιπές ζημιές αγαθών με 44 εκατ.  (7,7% του συνόλου) και οι ασφαλίσεις γενικής αστικής ευθύνης με 23 εκατ.  (4,1% του συνόλου).

Όταν αθροίζεται η παραγωγή των κλάδων σχετικά με τα αυτοκίνητα (αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων και χερσαίων οχημάτων), παρατηρείται ότι συγκεντρώνουν 320 εκατ. και ποσοστό 56,7% των ασφαλίσεων κατά Ζημιών. Η μείωσή τους σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι 8,2%. 

Η παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής έφτασε περίπου τα 421 εκατ., με το μεγαλύτερο μέρος του οποίου, 305 εκατ.  ή 72,4% του συνόλου, να συγκεντρώνεται στον κλάδο Ζωής. Οι ασφαλίσεις ζωής οι οποίες είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις έφτασαν περίπου τα 59 εκατ. και μερίδιο επί του συνόλου 14%, ενώ η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων συγκέντρωσε 35 εκατ.  ή 8,3% της παραγωγής. Συνολικά ο κλάδος κινήθηκε στο +2,5%, με όλες τις ασφαλίσεις να κινούνται θετικά εκτός της διαχείρισης ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων (-2,1%).

Τη μελέτη της ΕΑΕΕ μπορείτρε να δείτε εδώ