Σε δύο μήνες ο ηλεκτρονικός έλεγχος στα καύσιμα

Σε δύο μήνες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα λαμβάνει ηλεκτρονικά τα δεδομένα για τις εισροές και εκροές καυσίμων από τη συντριπτική πλειονότητα των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας καυσίμων. Η ενέργεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης ηλεκτρονικού ελέγχου και της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών στις δεξαμενές των φορολογικών αποθηκών, δηλαδή κυρίως στις δεξαμενές καυσίμων των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας καυσίμων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις έχουν ήδη εγκαταστήσει ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών καυσίμων προκειμένου να παρακολουθούν τα αποθέματα και τη διακίνηση των προϊόντων τους. Γι’ αυτό και η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει άμεσα αποτελέσματα. Τα συστήματα αυτά όμως δεν είναι πάντοτε πλήρως συμβατά με τις προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η ΓΓΠΣ. Για το λόγο αυτό, η ΚΥΑ προβλέπει ότι:

            -Σε διάστημα δύο μηνών, τα ήδη εγκατεστημένα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών θα συνδεθούν με τη ΓΓΠΣ και θα αποστέλλουν τα δεδομένα. Έτσι, το υπουργείο θα έχει άμεσα και σε ηλεκτρονική μορφή την εικόνα για τις διακινούμενες ποσότητες καυσίμων για το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς.

            -Τα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών θα εναρμονιστούν κατά 100 % με τις προδιαγραφές της ΓΓΠΣ σταδιακά: κατά το πρώτο έτος στο 40 % των δεξαμενών και στις υπόλοιπες τον επόμενο χρόνο.