Αλεπάλληλα εμπόδια για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Τριπλή αξιολόγηση περιμένει τις τραπεζικές, τις εισηγμένες και τις πολυεθνικές ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω των stresstests και διπλή αξιολόγηση τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, ενώ στο σύνολό τους οι όμιλοι θα δοκιμαστούν σε δύο βασικά σενάρια: της κεφαλαιακής επάρκειας και της μεταβολής του εγγυημένου επιτοκίου.
Οι πρώτη ομάδα ασφαλιστικών εταιρειών, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, καταρχήν θα αυτο-αξιολογηθούν και εν συνεχεία θα αξιολογηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος και, τέλος, από την EIOPA, ενώ η δεύτερη ομάδα εταιρειών θα περάσουν τη δοκιμασία της αυτό-αξιολόγησης και στη συνέχεια θα τεθούν στο στόχαστρο μόνο της εθνικής εποπτικής αρχής.
Η πρώτη ομάδα εταιρειών έχει υποχρέωση να κοινοποιήσει τις «απαντήσεις» των τεστ αντοχής το αργότερο έως τις 11 Ιουλίου 2014, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές των κρατών μελών της Ε.Ε., ενώ η δεύτερη ομάδα εταιρειών θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα το αργότερο έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2014, σε δεύτερο χρόνο δηλαδή καθότι δεν θα αξιολογηθούν από την κοινοτική αρχή (EIOPA).
Σε ότι αφορά τώρα τις παραδοχές για τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων συνθηκών, αυτές θα αφορούν σε δύο βασικές ομάδες δοκιμασιών:
          Η πρώτη επίκεντρό της θα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών και ειδικότερα τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε ενεργητικό και υποχρεώσεις, ανάλογα με τις εικονικές μεταβολές των οικονομικών δεδομένων. Τα δεδομένα που θα αλλάζουν θα αφορούν μετοχές, ομόλογα ή άλλους επενδυτικούς τίτλους όπου τοποθετούνται οι ασφαλιστικοί όμιλοι. Στην περίπτωση αυτή η αγορά θα στρεσαριστεί σε πλειάδα ομαδοποιημένων σεναρίων.

          Η δεύτερη δοκιμασία θα κινηθεί γύρω από ακραίες μεταβολές των εγγυημένων επιτοκίων των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και θα εξετάζει το πώς θα διαμορφώνονται οι καμπύλες προεξόφλησης των συμβολαίων ανάλογα με τα μεταβαλλόμενα σενάρια.

Σημειώνεται ότι η 
EIOPA θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των stress test ανά χώρα, δίχως αναφορές σε συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες ή αριθμό ασφαλιστικών ομίλων.