Αντίστροφη μέτρηση 20 μηνών για το νέο ασφαλιστικό περιβάλλον

Σειρά νέων νομοθετικών παρεμβάσεων δρομολογούν η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, δημιουργώντας και άλλες προκλήσεις για τις ασφαλιστικές πέρα από τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς.

Μιλώντας στο IW υψηλόβαθμοί παράγοντες της ιδιωτικής ασφάλισης, παρουσιάζουν βήμα – βήμα το τι πρόκειται να επακολουθήσει μέσα στους επόμενους μήνες, αναφέροντας τα εξής:

Μάιος 2014: Έως το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί τα stress test των ασφαλιστικών εταιρειών που ανήκουν σε τραπεζικούς ομίλους, είναι εισηγμένες ή αποτελούν μέλος πολυεθνικού ευρωπαϊκού ομίλου.

Σεπτέμβριος 2014: Στην εκπνοή του μήνα υποβάλλεται από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για την πλήρη αναμόρφωση του ν.δ. 400/70. Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο νέος νόμος ψηφίζεται από τη Βουλή και εν συνεχεία η τράπεζα της Ελλάδος με πράξεις διοικητή εξειδικεύει διατάξεις του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Σεπτέμβριος 2014: Με τα νέα stress test θα έχουν δοκιμαστεί και οι υπόλοιπες  ασφαλιστικές εταιρείες (μη τραπεζικές, μη εισηγμένες, μη πολυεθνικές).

Φεβρουάριος 2015: Στο διάστημα που μεσολαβεί έως και τον επόμενο Φεβρουάριο οι αρμόδιες αρχές της κοινότητας θα εκδώσουν πράξεις εφαρμοστέες για το Solvency II, που θα είναι άμεσα εκτελεστές.

Μάρτιος 2015: Έως και την εκπνοή του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση από την Ελλάδα της κοινοτικής νομοθεσίας για το Solvency II.

Δεκέμβριος 2015: Στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν καταρτίσει ισολογισμούς βάσει διεθνών λογιστικών προτύπων.

Ιανουάριος 2016: Από την 1η του έτους η ασφαλιστική αγορά θα δρα και θα αναπτύσσεται σε περιβάλλον Solvency II. Η εφαρμογή του νέου εποπτικού πλαισίου θα είναι πλήρης, καθότι δεν θα προβλέπει προθεσμίες ή παρεκκλίσεις.