Με δόσεις και σε 360 σελίδες τα νέα stress test

Ενημέρωση για το τι σημαίνουν τα stress test στα οποία θα υποβληθούν στο αμέσως πρόσεχες διάστημα οι ασφαλιστικές εταιρείες, είχαν προχθές, τα στελέχη της αγοράς, στο πλαίσιο συνάντησης με αρμόδιους παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του IW, η εποπτική αρχή διεμήνυσε στους εκπροσώπους των εταιρειών ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν με τεχνο-οικονομικά κριτήρια περί τις 360 σελίδες, στις οποίες προβλέπονται και οι παραδοχές βάσει των οποίων θα εκτελεστούν τα τεστ αντοχής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα νέα και πλέον σκληρά stress test που υπαγορεύονται από την EIOPA για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπουν ότι η εκτέλεσή τους θα γίνει βάσει διεθνών λογιστικών προτύπων και σε δύο δόσεις σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στην πρώτη ομάδα εταιρειών θα ενταχθούν οι εισηγμένες εταιρείες (στην Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια μία – η Ευρωπαϊκή Πίστη), οι θυγατρικές τραπεζικών ομίλων, εν προκειμένης οι Εθνική Ασφαλιστική, Eurolife, ΑΤΕ Ασφαλιστική και Alpha Life, και οι πολυεθνικές ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων. Οι εταιρείες αυτές θα κληθούν να εκτελέσουν τα τεστ αντοχής εντός του μήνα Μαΐου.

Όσο για τις υπόλοιπες, η προθεσμία ολοκλήρωσης των stress test θα είναι η 15η Σεπτεμβρίου, γεγονός το οποίο προδιαγράφει για τις ίδιες ένα ιδιαιτέρως θερμό καλοκαίρι. Ο λόγος για τον οποίο δόθηκε, προφανώς, αυτό το διάστημα στη δεύτερη ομάδα εταιρειών είναι διότι δοκιμάζονται για πρώτη φορά σε τεστ αντοχής και άρα θα απαιτηθεί έξτρα χρόνος για την προετοιμασία τους.