Υπογραφή Σύμβασης Συμμετοχής της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Την τελική συμφωνία με τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, που θα συμμετάσχει με 100 εκ. ευρώ στην χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) με στόχο να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «με τα 100 εκ. ευρώ  της συμφωνίας αυτής και αλλά 100 εκ. ευρώ που θα εισφέρει σε πρώτη φάση το ελληνικό δημόσιο, μπαίνει σε λειτουργία το πρώτο από τα τρία επιμέρους υπό-ταμεία που θα βρίσκονται υπό την ενιαία ομπρέλα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Αυτό για τη δανειοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου ολοκληρώθηκαν  οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες  και οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν ενστάσεις  που είχαν  εκφραστεί αρχικά από την Τρόϊκα, ψηφίσθηκε ο νόμος για τη σύσταση του Ταμείου, εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες, έγιναν οι προκαταρκτικές συμφωνίες χρηματοδότησης με την KfW και το Ίδρυμα Ωνάση και δεσμεύθηκαν τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ από τα 350 εκ. ευρώ που θα εισφέρει , συνολικά, το Ελληνικό Δημόσιο.

Τα επόμενα βήματα:

1. Βρίσκονται σε εξέλιξη, επαφές και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds για να συμμετάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Ταμείο, όπως π.χ. με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών CDC και τη γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων BPI.

2. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

3. Θα συσταθεί εντός 20 ημερών το πρώτο από τα τρία επιμέρους υπο-ταμεία, δηλαδή εκείνο που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση τις ΜμΕ με δάνεια για  κεφάλαια κίνησης με αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη (δηλ. στη διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τόκους).   Αλλά παράλληλα θα στηρίζει και την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με  νέα προϊόντα δηλαδή, που καλύπτουν τα συγκεκριμένα κενά χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.