Έως 99 δις μπορεί να εξοικονομήσει η Ευρώπη από την «κινητή υγεία»

Χρόνο και χρήμα υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπορούν να εξοικονομήσουν οι υπηρεσίες και οι επαγγελματίες υγείας στην Ευρώπη μέσα από την «κινητή υγεία» mHealth, τις έξυπνες δηλαδή εφαρμογές σε tablet και κινητά τηλέφωνα, που μπορούν να βοηθήσουν γιατρούς και ασθενείς στην παρακολούθηση και θεραπεία πολλών παθήσεων. Εφαρμογές όπως υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ή ακόμα και αποστολή σημάτων για τη χορήγηση ινσουλίνης εκτιμάται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο χώρο της υγείας τα επόμενα χρόνια.

Η Επιτροπή υπολογίζει ότι στις υπηρεσίες υγείας μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 99 δις ευρώ, ενώ οι άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο μπορούν να μειώσουν το χρόνο τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έως και 30% .

Η ΕΕ καλεί τους πολίτες, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, τις δημόσιες αρχές, τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και άλλους, να διατυπώσουν τις απόψεις τους για ζητήματα που σχετίζονται με τη mHealth, όπως τις απαιτήσεις ασφάλειας για τις εφαρμογές υγείας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας σε αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη.
Υπολογίζεται ότι, έως το 2017, 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έχουν έξυπνο τηλέφωνο και ότι οι μισοί από αυτούς θα χρησιμοποιούν εφαρμογές mHealth.
 
Η μείωση του κόστους θα προκύψει από τεχνολογίες που:

• καθιστούν δυνατή την έγκαιρη διάγνωση
• ενθαρρύνουν τη στροφή στην πρόληψη αντί για τη θεραπευτική αγωγή
• παρέχουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να εξοικονομούν έως και το 30% του χρόνου που διαθέτουν για συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων.
• Μεγαλύτερο έλεγχο της υγείας τους από τους ίδιους τους ασθενείς

Περίπου 100.000 τέτοιες εφαρμογές είναι ήδη διαθέσιμες, με τις 20 πιο δημοφιλείς που αφορούν τη δωρεάν άθληση, γυμναστική και υγεία να συγκεντρώνουν περισσότερες από 230 εκατομμύρια τηλεφορτώσεις παγκοσμίως.
Η ΕΕ έχει μέχρι σήμερα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ στην έρευνα για τη mHealth, χρηματοδοτώντας σημαντικές καινοτομίες και την επόμενη διετία θα επενδύσει 95 εκατ. ευρώ.

Προγράμματα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή θα υλοποιηθούν σύντομα:
- ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια θα είναι σύντομα σε θέση να παρακολουθούν στο έξυπνο τηλέφωνό τους την αιμοκάθαρση στην οποία υποβάλλονται
- εφαρμογές για τη διαχείριση του άγχους με τη δημιουργία εικονικών περιβαλλόντων στα οποία οι χρήστες μπορούν να μάθουν τεχνικές χαλάρωσης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί
- χάρη σε νέο σύστημα κινητής τεχνολογίας, η διαχείριση ιατρικού προσωπικού στο Γκρατς της Αυστρίας βελτιώθηκε σημαντικά.

Συμμετοχή στη διαβούλευση