Χ.Α.: Γιατι «καίγονται» οι καλές ειδήσεις

Η αδυναμία ανοδικής διάσπασης των 1.360-1.380 μονάδων έχει προκαλέσει στον Γενικό Δείκτη ένα καθοδικό retracement προς την κρίσιμη περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης των 1.320 μονάδων.

Το επίπεδο αυτό, αν διασπαστεί καθοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει τον δρόμο της κατάβασης προς τις διαδοχικές στηρίξεις των 1.305, 1.280 και 1.265 μονάδων. 

Τεχνικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, η όποια διόρθωση της αγοράς αναμένεται να εξαντληθεί στα επίπεδα των 1.260-1.280 μονάδων, ενώ αντίσταση, σε ενδεχόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, υπάρχει στην περιοχή των 1.360-1.380 μονάδων.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μια σημαντική διόρθωση προς τις 1.260 μονάδες είναι «απαραίτητη» για να επανέλθει δυναμικά προς τον στόχο των 1.400-1.450 μονάδων. 

Με πτώση 0,99% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, παρά το μπαράζ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με τη Moody’s να αναφέρεται σε «πολιτικό ρίσκο» στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα, καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές. 

Πάντως, όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, ο πολιτικός κίνδυνος δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές, γεγονός που αποτυπώνεται πιο έντονα στην αγορά των ομολόγων, με τη μείωση των spreads στις 450 μονάδες βάσης, που έχει ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

 Τις τελευταίες δέκα μέρες οι θετικές ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη (συμφωνία με την Τρόικα, ψήφιση πολυνομοσχεδίου, πετυχημένες ΑΜΚ για Πειραιώς και ΑΛΦΑ, πετυχημένο Eurogroup στην Αθήνα για εκταμίευση δόσεων, θετικές δηλώσεις). Όμως, όλα αυτά τα καλά νέα «κάηκαν» στα επίπεδα των 1.350-1.370 μονάδων. 

Με την εκδήλωση πολιτικής έντασης τις τελευταίες μέρες, είχαμε ρευστοποιήσεις η συνέχιση των οποίων μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.260 μονάδων. Το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, επιβάλλει τη διακράτηση ρευστότητας από πλευράς επενδυτών, ενόψει και των κρίσιμων εκλογών. 

Ανεξάρτητα από τη διορθωτική βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, η επιτυχής κατάληξη των ΑΜΚ για Alpha Βank και Πειραιώς, η αναμενόμενη επιτυχημένη και της Εurobank, καθώς και η έκδοση ομολόγου μπορεί να θεωρηθούν «ψήφος εμπιστοσύνης» των ξένων χαρτοφυλακίων προς την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη που αναμένεται να βοηθήσει το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum. 

Για την τρέχουσα εβδομάδα έχουμε τη δημόσια προσφορά μετοχών της Πειραιώς για ιδιώτες επενδυτές, το rebalancing στον MSCI, που θα φέρει σημαντικές εισροές στη μετοχή της Alpha Bank και ήπιες εκροές στις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη, την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, την πιθανή έκδοση ομολόγου και τη Γενική Συνέλευση της Εurobank για την ΑΜΚ.