Σε κόσκινο η αγορά για εφαρμογή της νομοθεσίας

Στο δεύτερο βήμα που αφορά τον έλεγχο των όσων πρέπει να έχουν γίνει από την αγορά και να έχουν υιοθετηθεί από τους συντελεστές κάθε βαθμίδας της ασφαλιστικής πυραμίδας προχωρεί η ΤτΕ.

Κατά τις πληροφορίες μετά από την σειρά επισκέψεων στις εταιρείες, τις υποδείξεις και τις αλλεπάλληλες διευκρινιστικές παρεμβάσεις και επισημάνσεις, ξεκινά το επόμενο στάδιο κατά το οποίοι οι ελεγκτικές διαδικασίες θα είναι λιγότερο ελαστικές των όσων προηγήθηκαν. Το άτυπο χρονικό περιθώριο εξαντλήθηκε και η εφαρμογή της νομοθεσίας αποκτά μεγαλύτερο βάρος για τον ελεγκτή προκειμένου η αγορά να προσαρμοστεί και να μην αποκλίνει των όσων περιχαρακώνουν την φερεγγυότητά της και στηρίζουν την αξιοπιστία της.  

Ήδη, υπάρχει κάποιος –άτυπος-  σχεδιασμός που προβλέπει την εκκίνηση των ελέγχων από τα μεγαλύτερα ή τα πιο σύνθετα εταιρικά ασφαλιστικά σχήματα  και εν συνεχεία στις μικρότερες οργανικές μονάδες . Από το βαθμό προσαρμογής των μεγάλων που σαφώς θα πρέπει να είναι υψηλός καθώς είναι οργανωμένοι και έχουν υποδομές, θα εξαρτηθεί και η συνέχεια. Αν κατά τις πληροφορίες διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση λόγω τεχνικών, διαδικαστικών ή αντικειμενικών δυσκολιών τότε η ελεγκτική διαδικασία στους μικρότερους θα διακριθεί από μεγαλύτερη επιείκεια. Το αντίθετο α συμβεί, δηλαδή θα σφίξουν τα πράγματα εάν διαπιστωθεί ότι οι μεγάλοι προσαρμόστηκαν στο ακέραιο οπότε το βάρος θα δοθεί στα επόμενα στάδια της ασφαλιστικής πυραμίδας. 

Στις προθέσεις της ΔΕΙΑ είναι ξεκαθαρισμένο, ότι εντάσσεται η ποιοτική αναβάθμιση της αγοράς, η προστασία των υγειών μονάδων και σαφώς η προστασία των καταναλωτών.  Προέχει κατά τους αρμοδίους, η διασφάλιση της φερεγγυότητος και η εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς στα ισχύοντα σε όλη την Ευρώπη. Δεδομένη της πρόθεσης και της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής να υπάρξει σύγκλιση σε κανόνες, αρχές, κανονισμούς, λειτουργία και να δημιουργηθεί ομοιομορφία στην ασφαλιστική αγορά , θεωρείται δεδομένο πώς και για την ελληνική εποπτική αρχή προέχει η ίση εφαρμογή όσων ισχύουν και η ίση αντιμετώπιση όσων συνθέτουν τον κλάδο και αποτελούν ενεργό μέρος του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δικαιολογηθούν αποκλίσεις, ιδιοτυπίες και αυτόνομες συμπεριφορές.