«Έκρηξη» της διαμεσολάβησης για όρους και χρόνους συμβάσεων

Τον κώδωνα κινδύνου κρούουν οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σχετικά με τις σχέσεις τους με τις εταιρείες και τις νέες συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν.

Συσπειρωμένοι οι διαμεσολαβούντες κάτω από τις ομπρέλες των φορέων εκπροσώπησής τους δείχνουν να αντιτίθενται στην ταχύτητα των εξελίξεων που ανατρέπει τη μέχρι σήμερα λειτουργία τους και δεν τους αφήνει περιθώρια να κατανοήσουν, τι , πως γιατί και με ποιο τρόποι πρέπει να το κάνουν.

Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις εξαιτίας της άγνοιας και της έλλειψης χρόνου προσαρμογής ζητούν τη σωστική παρέμβαση της ΤτΕ μέχρις ότου ισορρο0πήσουν, αποσαφηνιστούν και τεθούν σε ομαλή εφαρμογή τα νέα δεδομένα λειτουργίας τους. 

Σε έγγραφο της η ΕΑΔΕ αναφέρει ότι « τα μέλη της Ένωσης καλούνται να υπογράψουν εσπευσμένα συμβάσεις, που τυγχάνουν στην πραγματικότητα “λεόντειες” και συμβάσεις προσχώρησης με όρους απαράδεκτους, που κάθε άλλο παρά προάγουν την ομαλή και βιώσιμη συνεργασία των Μελών μας με τις Ασφαλιστικές Εταιρείες και εν τέλει την εύρυθμη λειτουργία της Ασφαλιστικής Αγοράς και την προστασία των καταναλωτών, στα οποία αποσκοπούσε η ΤτΕ με τις Πράξεις της, θα καθορίσουν το μέλλον της επαγγελματικής δραστηριότητας των χιλιάδων Μελών μας και την επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους». 

Επίσης η Ένωση επισημαίνει:
«Το τελευταίο 10μερο, με το πρόσχημα της έναρξης εφαρμογής του άρθρου 8 της υπ’ αριθμ. 31/30.9.2013 Πράξης της ΤτΕ (Ελάχιστο περιεχόμενο των συμβάσεων πρόσκτησης ασφαλιστικών εργασιών), εκατοντάδες Μέλη μας καλούνται εσπευσμένα να υπογράψουν ή να αποδεχθούν νέες Συμβάσεις και Κανονισμούς Πωλήσεων κάποιων εκ των Εταιρειών-Μελών της Ε.Α.Ε.Ε.
Επισημαίνουμε ότι οι εν λόγω Συμβάσεις, θα έπρεπε να έχουν έγκαιρα αποσταλεί στα Μέλη μας, προκειμένου αυτά να έχουν τη δυνατότητα να τις μελετήσουν και να υποβάλουν τις τυχόν παρατηρήσεις, διορθώσεις, ενστάσεις και αντιρρήσεις τους.

Αντ’ αυτού, οι εν λόγω Συμβάσεις και Κανονισμοί έχουν σταλεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και μόνο από μερικές εκ των Εταιρειών-Μελών της Ε.Α.Ε.Ε., που ζητούν από τα Μέλη μας την υπογραφή και αποδοχή τους κάτω από ασφυκτικές πιέσεις, χρονικές και όχι μόνο.

Η εν λευκώ, άκριτη και κάτω από πιέσεις αποδοχή/προσχώρηση στις νέες συμβάσεις των Μελών της ΕΑΕΕ, έτσι όπως αυτές είναι διατυπωμένες, φοβούμαστε ότι θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα, την “ταφόπλακα” της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. 
 Η ΕΑΔΕ έχει λάβει τα σχέδια των συμβάσεων, όσων έχουν μέχρι στιγμής αποσταλεί, και τα επεξεργάζεται, για να υποβάλει άμεσα τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της.

 Καλούμε την ΤτΕ, στα πλαίσια της εποπτικής της αρμοδιότητας, να ενεργήσει, προληπτικά, προς όφελος της Ιδιωτικής Ασφάλισης, και πιστεύουμε ότι δεν θα παραμείνει θεατής στην επιχειρούμενη απορρύθμιση της ομαλής λειτουργίας της Ιδιωτικής Ασφάλισης».