Στα 809 εκατ. ευρώ τα κέρδη για την Εθνική Τράπεζα

Η Deutsche Bank εμφανίζεται θετική για την Εθνική, διατηρώντας τη σύσταση «buy» και την τιμή-στόχο στα 4,50 ευρώ. Επισημαίνει δε ότι τα λειτουργικά μεγέθη βελτιώθηκαν και αναφέρει ότι η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι πολύ καλύτερη. Εκτιμά ότι η μετοχή θα φτάσει στο peak της στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Η JP Morgan επισημαίνει ότι τα θετικά μεγέθη κατά το δ’ τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αλλαγή προς το θετικότερο, ενώ για 5 συνεχόμενα τρίμηνα η τράπεζα παράγει κεφάλαια.

Στα αρνητικά τονίζει το ότι ενώ οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα μειώνονται, στην Τουρκία δείχνουν να αρχίζουν να αυξάνονται.

Η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση «underweight» για αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς. Η Citigroup θεωρεί ότι η κεφαλαιακή θέση της Εθνικής είναι ακόμη ασαφής, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η λύση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Στα 809 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής για το 2013, έναντι ζημιών 2,14 εκατ. το 2012. Τα κέρδη του δ’ τριμήνου ήταν 547 εκατ. Υψηλή λειτουργική κερδοφορία κατέγραψε ο όμιλος το 2013, ενώ ανακόπτεται ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μείωση 36% στις προβλέψεις. Στο 56% βρίσκεται ο δείκτης κάλυψης επισφαλειών, ενώ υπήρξε συνεισφορά 439 εκατ. ευρώ στα καθαρά κέρδη από τη Finansbank. Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, ο Pro-forma Core Tier I είναι στο 11,2%.