GFIA:Επισημάνσεις στη G-20 για ρυθμιστικές αποφάσεις στην ασφαλιστική αγορά

Σε σειρά συναντήσεων αυτή την εβδομάδα με την αυστραλιανή προεδρία της G – 20, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων ( GFIA ) τόνισε ότι «οι διεθνείς πρωτοβουλίες για ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο ασφαλιστικός κλάδος θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς οικονομικών των κρατών της G-20».

Ο πρόεδρος της GFIA Frank Swedlove δήλωσε ότι η οργάνωση ” επικροτεί το ενδιαφέρον της αυστραλιανής Προεδρίας για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τους φιλόδοξους στόχους της. Ωστόσο η βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα απαιτεί όχι μόνο την οικονομική ασφάλεια που προσφέρουν οι ασφαλιστές μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών μεταφοράς κινδύνου, αλλά και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις του κλάδου”.

Όπως επισήμανε χωρίς τη βοήθεια της ασφαλιστικής αγοράς η οικονομία δε θα μπορούσε να λειτουργήσει, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι από τα 186 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιών από φυσικές καταστροφές το 2012, τα 77 δισ. δολάρια καλύφθηκαν από τους ασφαλιστές.

“Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο θεσμικούς επενδυτές, με τις ΗΠΑ να έχουν 26,8 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση το 2012 και πρόσθεσε ότι ” πρέπει να δοθεί χρονικό περιθώριο για την ανάλυση κόστους / οφέλους πριν από κάθε νέα ρύθμιση . Ακούσιες συνέπειες πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά », επέμεινε , αναφερόμενος στις τρέχουσες εργασίες σχετικά με τα παγκόσμια πρότυπα του κεφαλαίου από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( FSB ) και τη Διεθνή Ένωση Ασφαλιστικών Εποπτών ( IAIS ), καθώς και στις εργασίες του ΟΟΣΑ σχετικά με τη φορολογία .

“Καθώς η FSB και IAIS σχεδιάζουν νέα παγκόσμια πρότυπα κεφαλαίου – υπό την πίεση στενού χρονοδιαγράμματος – είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η έκθεση των ασφαλιστών στην αστάθεια της αγοράς. Αυτός ο παράγοντας θα μπορούσε να μειώσει την προθυμία των ασφαλιστών και την ικανότητα τους να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε τομείς όπως οι υποδομές .