Α. Σαρρηγεωργίου: «Πρέπει να τρέξουν όσοι θέλουν να παραμείνουν στην αγορά»

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife ERB Ασφαλιστική και Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Μια νέα ασφαλιστική αγορά,  απαλλαγμένη από βάρη του παρελθόντος,  με άλλους συσχετισμούς μεριδίων,  και πιο ισχυρές εταιρικές οντότητες, που θα έχουν  ρόλο στην υγεία και την σύνταξη των πολιτών, διαβλέπει ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Πιστεύει ότι ο κλάδος  θα περάσει  μέσα από μια διετία αλλαγών που θα σηματοδοτήσουν δομικές μεταβολές που  θα βελτιώσουν την εικόνα του. Κατά τις εκτιμήσεις του άμεσα: 

– Θα υπάρξει ανάγκη για διπλάσια και τριπλάσια κεφάλαια
– Θα πρέπει να «τρέξουν» και να λειτουργήσουν με νέους κανόνες όσες εταιρείες θέλουν να μείνουν στην αγορά.

Υπέρμαχος της σωστής εποπτείας, την οποία και θεωρεί ως εχέγγυο της καλής λειτουργίας της αγοράς πιστεύει  ότι δομικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη η οποία διασφαλίζεται με την εποπτεία και την εναρμόνιση με την νομοθεσία.  

θεωρεί ότι η αγορά πρέπει να αναπτύξει εξωστρέφεια και υψηλό επίπεδο γνώσης καθώς δεν μπορεί να παρέχει ασφαλιστικά-χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας χωρίς να διαθέτει υψηλότατο βαθμό εκπαίδευσης και διαδικασίες επικοινωνίας με τους πολίτες. 

Υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι υπάρχουν εταιρείες με τεχνογνωσία κεφάλαια και δομές που μπορούν να συμπληρώσουν την δημόσια σύνταξη και υγεία, εκτιμά πώς θα υπάρξει ανάπτυξη εργασιών, και αποδίδει καθοριστικό ρόλο στον εκπαιδευμένο διαμεσολαβούντα τονίζοντας ότι η διαμεσολάβηση είναι το πρόσωπο της αγοράς προς τους καταναλωτές.

Διακρίνει ότι σήμερα η ιδιωτική ασφάλιση δεν έχει κατακτήσει τη θέση που της αξίζει  γι΄ αυτό και η ΕΑΕΕ μεθοδεύει κινήσεις για να αντιστρέψει αυτή την εικόνα.  Καθοριστικό ρόλο σε αυτό κατά τον κ. Σαρρηγεωργίου έχει ο επόπτης με που με την στήριξή του και την υιοθέτηση των κανονιστικών ρυθμίσεων, θα ανακτηθεί η  χαμένη  αξιοπιστία και η ιδιωτική ασφάλιση θα προχωρήσει με άλλη δυναμική στο μέλλον.

iw? Δώστε μας ένα στίγμα για τα όσα έπονται και αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση.

Α.Σ.: Η τεράστια κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας, αναδεικνύει τον καίριο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση, ως απαραίτητο συμπλήρωμα στην κοινωνική ασφάλιση, η οποία είναι πια φανερό ότι αδυνατεί να καλύψει τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες. Δομικό στοιχείο για την ανάπτυξη του ιδιωτικού κλάδου, αποτελεί η ύπαρξη εμπιστοσύνης προς το θεσμό της ασφάλισης` εμπιστοσύνη που διασφαλίζεται μέσω της θέσπισης και εναρμόνισης της αγοράς με ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο και με την άσκηση σοβαρής εποπτείας. Η ασφαλιστική αγορά αλλάζει σελίδα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο με την εφαρμογή της οδηγίας Solvency II. Τα επόμενα δυο χρόνια θεωρώ πως έχουμε μπροστά μας μια χιονοστιβάδα κανονιστικών και νομοθετικών αλλαγών. Αυτές έρχονται κατά βάση από την εφαρμογή της οδηγίας Solvency, η οποία από την 1/1/2016 θα είναι εδώ, κι από την μετατροπή της σε νόμο του κράτους.  Το 2015 θα κληθούμε ως εταιρείες,  να καταρτίσουμε ισολογισμούς με κεφάλαια διπλάσια  και τριπλάσια  απ’ ότι σήμερα.  Είναι σαφές ότι θα σηματοδοτηθούν δομικές μεταβολές.

iw? Δηλαδή τι εννοείτε δομικές; 

Α.Σ.: Εκτιμώ ότι θα έλθουν μεταβολές στα μερίδια, ότι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί ετών, ότι μπορεί να δούμε διαδικασίες συνεργειών. Και αυτές οι μεταβολές είμαι βέβαιος πως θα βοηθήσουν την αγορά να βελτιωθεί.Συνοπτικά εκτιμώ, ότι θα έχουμε αλλαγές σε επίπεδο χαρτοφυλακίων και εταιρικών σχημάτων. Το «αύριο»  που έρχεται  έχει άλλες απαιτήσεις, για τις οποίες πρέπει να «τρέξουν» όσες εταιρείες  θέλουν να μείνουν στο χώρο.

iw? Μέσα από τις δυσκολίες θα βελτιωθείτε;

Α.Σ.: Τίποτα σημαντικό στη ζωή, δε γίνεται εύκολα. Εκλαμβάνω τις δυσκολίες ως ένα στάδιο βελτίωσης όπως σας είπα. Προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη συνέχεια, για το καλύτερο αύριο. Ό,τι κάνουμε σήμερα, ως εταιρείες και συνολικά ως αγορά, θα το βρούμε μπροστά μας. Η σημερινή κατάσταση είναι μεταβατική, έτσι εκτιμώ. Οφείλουμε αυτό το διάστημα να το διαχειριστούμε εποικοδομητικά  για εμάς και κυρίως για τους πελάτες μας.

iw? Η εποπτεία σας βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση; 

Α.Σ.: Ναι. Έχουμε σοβαρή εποπτεία και αυτό είναι θετικό για τις εταιρείες, για την αξιοπιστία της αγοράς και τους καταναλωτές. Ως αγορά καλωσορίζουμε τις κανονιστικές αλλαγές και τις μεταβολές που θα επιφέρουν, αναγνωρίζοντας πως θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της αγοράς μας και θα βελτιώσουν τις δομές και λειτουργίες  της. Όμως στη μετατροπή της οδηγίας, σε πράξεις, σε τεχνικά πρότυπα και μέτρα, σε εποπτικές κατευθύνσεις και τελικά σε νόμο του κράτους, η εποπτεία έχει το σοβαρό ρόλο του να διασφαλίσει πως θα ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες για όλους όσοι λειτουργούν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το που προέρχονται, και πως η εφαρμογή αυτών δε θα γεννήσει πρόσθετη γραφειοκρατία.

iw? Η εποπτεία είναι που σας κάνει να πιστεύετε ότι ως ιδιώτες θα λειτουργήσετε συμπληρωματικά με την κοινωνική ασφάλιση;

Α.Σ.: Όχι μόνο. Κυρίως είναι η αδυναμία της κοινωνικής ασφάλισης να ανταποκριθεί μόνη της στο ρόλο που απαιτούν οι πολίτες. Όχημα για τον αυξημένο ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης είναι η αξιοπιστία του κλάδου. Σαφώς και παίζει σημαντικό ρόλο η εποπτεία, εφόσον διατελεί ρόλο ρυθμιστή της αγοράς, διασφαλίζοντας πως υπάρχουν οι σοβαρές υποδομές και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αξιόπιστη και εύρυθμη λειτουργία της, τόσο τωνεπιχειρήσεωνόσο και των διαμεσολαβούντων και των λοιπών φορέων. Η ύπαρξη της εποπτείας και των εποπτικών μηχανισμών λοιπόν, διασφαλίζει τη φερεγγυότητά μας, που είναι το προαπαιτούμενο για την ανάληψη καίριου ρόλου σε ένα διευρυμένο ασφαλιστικό σχήμα, στο οποίο ιδιωτική και κοινωνική ασφάλιση θα λειτουργούν συμπληρωματικά.

iw? Γιατί θεωρείτε ότι θα συμπληρώσετε την κοινωνική ασφάλιση.  Μιλάτε με βεβαιότητα.

Α.Σ.: Μέχρι σήμερα το κράτος παρείχε πλουσιοπάροχες υπηρεσίες περίθαλψης και σύνταξης, για πολύ χαμηλό αντίτιμο. Αυτό αποτελούσε ανάχωμα στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα καθώς δεν επέτρεπε στους πολίτες να αναπτύξουν ασφαλιστική συνείδηση και να αναρωτηθούν εάν οι παρεχόμενες υπηρεσίες ικανοποιούσαν τις πραγματικές τους ανάγκες. Η κατάσταση αυτή δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί επί μακρόν. Υπό τις σημερινές συνθήκες εμείς, ως ιδιωτικός τομέας, ερχόμαστε να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται. Απευθυνόμαστε στους πολίτες, τους προσφέρουμε ιδιωτική σύνταξη και ιδιωτική περίθαλψηπροκειμένου να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες και εκείνοι αποφασίζουν.  Ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση της συνεργασίας με το δημόσιο σύστημα στον τομέα των συντάξεων, δίνουμε διέξοδο σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που σήμερα προκαλεί ανησυχία σε εκατομμύρια εργαζόμενους.

iw?  Μιλάμε για ένα δύσκολο ρόλο. Είστε έτοιμοι να τον αναλάβετε;

Α.Σ.: Στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά υπάρχουν εταιρείες με την τεχνογνωσία, τα κεφάλαια και τις απαραίτητες δομές για να αναλάβουν αυτό τον συμπληρωματικό ρόλο. Από κει και πέρα όμως είναι ζήτημα της κάθε εταιρείας και αποτελεί δική της πρόκληση αν θέλει ή όχι να συμμετάσχει στο νέο περιβάλλον που επέβαλλε η κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι η λειτουργία της εποπτείας και ένα σωστό σύστημα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ξεκάθαρο, διαφανές, κατανοητό και στο βαθμό που επιτρέπεται προσιτό για τα εισοδήματα που έχουν ανάγκη να ασφαλιστούν. Το πρώτο υπάρχει, το δεύτερο το προσπαθούμε.

iw? Συνολικά η αγορά χρειάζεται βελτίωση;

Α.Σ.: Τα περιθώρια υπάρχουν πάντοτε και για όλους. Είναι μια δυναμική διαδικασία αυτή της βελτίωσης. Και η αγορά και οι εταιρείες και οι διαμεσολαβούντες ασφαλιστές και οι υποδομές, και οι τεχνικές εφαρμογές και τα προϊόντα έχουν περιθώρια βελτίωσης. Τίποτα δε μπορεί να μένει ίδιο. Η στασιμότητα είναι αντίθετη με την εξέλιξη. 

iw? Στη νέα πραγματικότητα ποιοι έχουν θέση;

Α.Σ.: Έχουν όλοι όσοι θα λειτουργήσουν με τους νέους κανόνες.

iw?  Και θα μπορέσουν όλοι να λειτουργήσουν;

Α.Σ.: Οι απαιτήσεις της επόμενης μέρας θα είναι πολλές. Κατά τη γνώμη μου δε θα είναι όσοι είναι σήμερα` θα είναι λιγότεροι, αλλά πιο ισχυροί παίκτες. 

iw? Για τη διαμεσολάβηση ποια είναι η άποψή σας;

Α.Σ.: Η διαμεσολάβηση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της αγοράς μας, με την δική του αξία. Όπως συνηθίζω να λέω, είναι το πρόσωπο της αγοράς μας προς τον πελάτη. Η επόμενη μέρα, της εξόδου από την κρίση και της αύξησης των κανονιστικών ρυθμίσεων, επηρεάζει το σύνολο της αγοράς, συνεπώς και τη διαμεσολάβηση. Είναι σημαντικό όμως να γίνει αντιληπτό από όλους πως η αύξηση των εποπτικών μηχανισμών και η υιοθέτηση κανονιστικών πλαισίων, παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζει, θα είναι τελικά προς όφελος της ασφαλιστικής αγοράς, των εταιριών και της διαμεσολάβησης. 

iw? Πιστεύετε σε αυτούς;

Α.Σ.: Πιστεύω στο ρόλο του σωστού και εκπαιδευμένου διαμεσολαβούντα, σε εκείνον που δίνει προστιθέμενη αξία στη σχέση του με τις εταιρείες και τους πελάτες και όχι σε όποιον δηλώνει ότι κάνει διαμεσολάβηση.  Η εκπαίδευση είναι το βασικό προαπαιτούμενο στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Δεν μπορεί να παρέχουμεασφαλιστικά-χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και να μην έχουμε ως αγορά υψηλότατο βαθμό εκπαίδευσης.

iw?  Ως εταιρείες και ΕΑΕΕ έχετε σχέδιο, έχετε προσανατολισμό για το κοινό σας μέλλον;

Α.Σ.: Ναι, πιστεύουμε πως πρέπει να αναπτύξουμε την εξωστρέφεια του κλάδου. Να στραφούμε στην κοινωνία και να της εξηγήσουμε πως η ασφάλιση έχει μια μοναδική αξία: μεταφέρει το ρίσκο από τον έναν στους πολλούς. Οι εταιρείες αναλαμβάνουν το ρίσκο και οι πολίτες απαλλάσσονται από μια έννοια που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να αναλάβουν.

iw? Πείτε μας μια προτροπή προς τους πολίτες για δουν την ασφάλισης με άλλο μάτι.

Α.Σ.: Το να είσαι ασφαλισμένος,σημαίνει να φροντίζεις για όσα έχεις ανάγκη, πριν έρθει η στιγμή της ανάγκης. Η ασφάλιση δεν είναι πολυτέλεια, είναι προγραμματισμός και υπευθυνότητα. Αντίθετα το να είναι κανείς ανασφάλιστος, ειδικά όταν είναι οικονομικά αδύναμος, το να αυτασφαλίζεται, δηλαδή το να επωμίζεται μόνος το βάρος και το ρίσκο μιας ενδεχόμενης ζημιάς,αυτό είναι επικίνδυνο, για τον ίδιο,για την οικογένειά του, για το κοινωνικό σύνολο.

iw? Πιστεύετε ότι υπάρχει καλή εικόνα για τις εταιρείες στην κοινωνία και τι κάνετε γι΄αυτό.

Α.Σ.:Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει πολλά να προσφέρει στην κοινωνία, δυστυχώς όμως, δεν χαίρει του σεβασμού που της αξίζει. Σήμερα ως ΕΑΕΕ, επιχειρούμε συλλογικά να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα, δημιουργώντας ένα πλάνο ενημέρωσης προκειμένου να εξηγήσουμε στους πολίτες τη σημασία και την αναγκαιότητα της ασφάλισης. Οι εταιρείες ατομικά κάνουμε ότι μπορούμε –ο καθένας με την δική του επιλογή και πρακτική- για να «ανεβάσουμε»το όνομά μας υψηλότερα, όπως αξίζει στον κλάδο μας.

iw?  Θα τα καταφέρετε πιστεύετε;

Α.Σ.: Μπροστά μας είναι η πρόκληση! Είμαστε έτοιμοι ως ιδιωτικός τομέας, τόσο κεφαλαιακά όσο και από άποψη τεχνογνωσίας, να  αναλάβουμε το ρόλο που μας αναλογεί στον τομέα των συντάξεων και της υγείας. Με τη στήριξη του επόπτη και την υιοθέτηση των κανονιστικών ρυθμίσεων, θα ανακτήσουμε τη χαμένη  αξιοπιστία της αγοράς μας. Είμαι βέβαιος πως η ασφαλιστική αγορά θα δυναμώσει και θα διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει και της αξίζει. Γιατί μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο προς όφελος πρώτα απ’ όλα του μέσου Έλληνα!