Ασφαλιστική αξιοπιστία και βιωσιμότητα φέρνει η επιχειρηματική ηθική

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν χτες ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ασφαλίσεων και το Ελληνικό Δίκτυο ΕΚΕ. Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μέλη του ΣΕΜΑ, εκπρόσωποι δικτύων και επιχειρήσεων μίλησαν για τον αντίκτυπο της καλής πρακτικής στους μεσίτες ασφαλίσεων.

Η επιχειρηματική ηθική στην ασφαλιστική αγορά, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των εργασιών της που αφορά στην εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου, η υπεύθυνη στάση των μεσιτικών επιχειρήσεων απέναντι σε όλους τους συμμετόχους τους  -κοινωνία, εργαζόμενους, συνεργάτες και ασφαλισμένους- αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές η εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών του «καλώς Επιχειρείν» δεν συνεπάγεται «κόστος» για τις επιχειρήσεις αλλά αντίθετα επένδυση, που προσδίδει προστιθέμενη αξία στο ρόλο τους, διασφαλίζοντας τη φήμη και την αξιοπιστία τους.

Σε διεθνές επίπεδο ήδη γίνεται προσπάθεια ρύθμισης με την οδηγία της ΕΕ για τη δημοσιοποίηση μη οικονομικών καταστάσεων σε επιχειρήσεις άνω των 500 ατόμων. Σε εθνικό επίπεδο οι μεσιτικές εταιρείες –αλλά και η ασφαλιστική αγορά στο σύνολο της – πέρα από την ετερορρύθμιση,  που είναι θέμα της εποπτικής αρχής και ευρωπαϊκών κανονισμών, μπορεί να δημιουργήσει πλαίσιο αυτοδέσμευσης, οριοθετώντας ποιες είναι οι κοινές παραδοχές για τη δημιουργία θετικού επιχειρηματικού αποτυπώματος στον ασφαλιστικό χώρο.  

Η συζήτηση έδωσε τροφή για σκέψη στους παρευρισκόμενους και δόθηκε η υπόσχεση ότι σύντομα θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση. Ομιλητές ήταν ο Dr Μάρκος Λουκογιαννάκης, Γενικός Διευθυντής Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ, η κ. Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος της QualityNet Foundation,  Οργανισμός Διαλόγου και Κοινωνικής Δικτύωσης, ο κ. Τάκης Παπαδημητρίου, Ταμίας του Ελληνικού Δικτύου ΕΚΕ, ο κ. Αντώνης Γκορτζής Πρόεδρος Ευρώπης και Ελλάδος του Δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής και o κ. Βασίλειος Καμινάρης partner της EY, επί κεφαλής του τμήματος Ελεγκτικών Υπηρεσιών & Υπηρεσιών Βιωσιμότητας με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Ζαφειρίου, π. Αντιπρόεδρο του ΣΕΜΑ. Τις απόψεις τους κατέθεσαν οι κ.κ Γ. Καραβίας, πρόεδρος του ΣΕΜΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ, Μ. Αντωνάκη, Γ. Διευθύντρια της ΕΑΕΕ και Γ. Ρούντος, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και ΕΚΕ της Interamerican.