Υπηρεσίες τηλεματικής για την ασφάλεια των οδηγών & το ύψος των ασφαλίστρων

Όλο και περισσότερες εταιρείες στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της τηλεματικής για να καθορίσουν το ύψος των ασφαλίστρων στα συμβόλαια αυτοκινήτου αλλά και να εντοπίσουν τα οχήματα σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή κλοπής του οχήματος. 

Οι αγορές που υιοθετούν τέτοιου είδους προγράμματα θεωρούν όσον αφορά τον καθορισμό των ασφαλίστρων πρόκειται για πιο δίκαιη τακτική απέναντι στον ασφαλισμένο καθώς συνυπολογίζονται διάφοροι παράγοντες όπως τα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός του οχήματος, καθώς και η οδηγική του συμπεριφορά βάσει ταχύτητας και άλλων στοιχείων.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία εταιρείας τεχνολογίας και με την Axa στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπυ η SSP δημιούργησε ειδική εφαρμογή για την ασφαλιστική εταιρεία.

Η εφαρμογή βασίζεται σε ειδικό λογισμικό εγκατεστημένο σε  smartphone, το οποίο καταγράφει τη συμπεριφορά του οδηγού όταν το όχημα κινείται και εν συνεχεία τη μετατρέπει σε βαθμολογία. Τα δεδομένα αυτά μεταβιβάζονται στην ασφαλιστική εταιρεία, όπου και πραγματοποιούνται οι απαραίτητες  προσαρμογές στο συμβόλαιο κάθε τρεις μήνες. Θυμίζουμε ότι την τηλεματική είχε χρησιμοποιήσει και η Allianz Ελλάδος με την ηλεκτρονική συσκευή Secure Drive, η οποία επιτρέπει στον οδηγό ανοικτή φωνητική επικοινωνία με το κέντρο βοήθειας και αποστέλλει σήμα σε περίπτωση σύγκρουσης. 

Σύμφωνα με τον Jonathan Davey, διευθύνοντα σύμβουλο της SSP, «αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί κατά πολύ η ζήτηση για υπηρεσίες τηλεματικής και μας ικανοποιεί να είμαστε στην πρώτη γραμμή των λύσεων για μεσίτες και ασφαλιστές» .