Στο -4,9% η ασφαλιστική παραγωγή τον Ιανουάριο

Πτωτικές τάσεις συνεχίζει να εμφανίζει η ασφαλιστική παραγωγή το 2014, δεχόμενη τις πιέσεις και τις επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, που έχει περιορίσει κατά πολύ τα εισοδήματα των Ελλήνων καταναλωτών. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Ιανουαρίου η παραγωγή των εταιρειών μειώθηκε συνολικά κατά 4,9%, καταγράφοντας απώλειες 5,8% στις ασφαλίσεις ζωής και 4,3% στις ασφαλίσεις κατά ζημιών. Το σύνολο των ασφαλίστρων για τον πρώτο μήνα του έτους ανήλθε σε 363,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΑΕΕ. 

Ασφαλίσεις ζωής

Στις καλύψεις που αφορούν τον κλάδο ζωής τα ασφάλιστρα έφτασαν τα 140,2 εκατ. ευρώ και όλοι οι τομείς ασφαλίσεων σημείωσαν πτώση εκτός του κλάδου υγείας που μεγέθυνε την παραγωγή του κατά 21,2%. Μεγάλες απώλειες είχε η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, που κινήθηκε στο -19,6% καθώς και ο κλάδος κεφαλαιοποίησης που κατέγραψε μείωση 14,9%.

Ασφαλίσεις κατά Ζημιών

Στις ζημιές η αστική ευθύνη οχημάτων – που κατέχει περίπου το 50% ( 104 εκατ. ευρώ) της παραγωγής στις γενικές ασφαλίσεις – μειώθηκε κατά 9,9%, ενώ στον αντίποδα ο αμέσως επόμενος μεγάλος κλάδος της ασφάλισης πυρός –με 42 εκατ. ευρώ παραγωγή – αυξήθηκε κατά 9,6%. Άνοδο επίσης σημείωσε (κατά 12,6%) η γενική αστική ευθύνη της οποίας τα ασφάλιστρα ήταν 8,1 εκατ. ευρώ.
Τέλος σημαντική μείωση της τάξεως του 13% είχαν και οι ασφαλίσεις στα χερσαία οχήματα, ενώ μεγάλη άνοδο είχαν μικρότεροι κλάδοι όπως οι εγγυήσεις (+200,3%), η αστική ευθύνη από αεροσκάφη (+156%) και οι ασφαλίσεις αεροσκαφών (+142,8%). 

Τη μελέτη μπορείτε να δείτε εδώ