Drones… το μέλλον(;) στην εκτίμηση των ζημιών

Πρόσβαση σε σημαντικά στοιχεία για την εκτίμηση των απωλειών που δημιουργούν οι φυσικές καταστροφές μπορούν να έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με τη βοήθεια της τεχνολογίας. 

Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες χρησιμοποιούν ιπτάμενα ρομποτάκια, τα λεγόμενα drones, προκειμένου να σχηματίσουν γρήγορα εικόνα για περιπτώσεις που αφορούν την επιβολή του νόμου ή τη δημόσια ασφάλεια, να κάνουν μετεωρολογικές μετρήσεις και να καταγράψουν τις οικονομικές επιπτώσεις από καταστροφικά γεγονότα. 

Τις δυνατότητες που προσφέρει η ρομποτική έχουν ήδη αξιοποιήσει κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες στην Αμερική οι οποίες χρησιμοποιούν τα drones για να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκαλούν φαινόμενα όπως σεισμοί, πλημμύρες, τυφώνες κλπ. Όπως αναφέρει ο  Jason Wolf, δικηγόρος στην Koch Parafinczuk & Wolf, τα drones χρησιμοποιήθηκαν σε εναέριες έρευνες για την καταγραφή ζημιών σε στέγες από τον τυφώνα Sandy. 

Όπως επισημαίνει είναι εφικτό να εκτιμήσει κανείς την καταστροφή που έχει υποστεί η στέγη χωρίς να χρειάζεται να τη δει από κοντά, απλά χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι ασφαλιστικές θα στραφούν στη ρομποτική σε ότι αφορά φυσικές καταστροφές.