Γράφεται «νεώτερη ιστορία» στην διαμεσολάβηση

Είναι καιρός τώρα που στην ασφαλιστική αγορά υπάρχει μεγάλη ανησυχία.  Αυτή, αφορά την παραγωγή εργασιών, την κατάρτιση νέων προγραμμάτων, τις διαδικασίες συμμόρφωσης με τις νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις , δηλαδή στα όσα σχετίζονται με τις εξελίξεις που διέπουν τον κλάδο.  

Αναμενόμενο αυτό που συμβαίνει και σε μεγάλο βαθμό φυσιολογικό,  καθώς  είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε δικαιολογημένα προκαλούν αναστάτωση και σίγουρα και ανησυχία για το κατά πόσο θα  μπορέσουν και κατά πόσο θα προλάβουν οι εταιρείες το χρόνο για να συμμορφωθούν στις νέες απαιτήσεις. Σίγουρα δεν είναι εύκολα, χρειάζονται κεφάλαια και επιβάλλονται και έξυπνες κινήσεις για όσους θέλουν να μείνουν στο «παιχνίδι». 

Μέσα στο έντονο αυτό κλίμα ρευστότητας πραγμάτων και καταστάσεων, την μεγαλύτερη ανησυχία -κατά τις εκτιμήσεις των όσων εισπράττουμε από τις συζητήσεις- την έχουν οι διαμεσολαβούντες. Αυτό που καίει τον κλάδο είναι το μέλλον του. Η αγωνία εντοπίζεται στην επόμενη μέρα όπου κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το πώς θα είναι και με ποιους θα είναι. 

Το αίσθημα αυτό ανησυχίας και προβληματισμού εντοπίζεται στις συναντήσεις του κλάδου με όποια ευκαιρία και οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Όταν η διαμεσολάβηση συναθροίζεται τότε κάνει σαφές ότι αναρωτιέται για το μέλλον. 

Σίγουρα οι τελευταίες παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν την είσπραξη και απόδοση ασφαλίστρων  ήταν καταλυτικές. Άλλαξαν εν μια νυκτί την ιστορία που είχε γράψει η διαμεσολάβηση στην χώρα μέχρι σήμερα. Ότι είχε γίνει, όπως είχε γίνει , με όσες πρακτικές είχαν εφαρμοστεί και όσες συμπεριφορές είχαν αναπτυχθεί πέρασαν στο παρελθόν. Αν ήταν καλές οι κακές δεν έχει σημασία. Αυτό που προέχει είναι η παρουσία της διαμεσολάβησης στην νέα ιστορία της ελληνικής ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτή της ιστορίας που ξεκίνησε να γράφεται από τις αρχές του έτους. 

Εκπαίδευση, ενημέρωση, και επαγγελματισμός είναι η ύλη των «εξετάσεων»  που καλούνται να δώσουν. Τα χαρτοφυλάκια αργά η γρήγορα θα γκρεμιστούν… και θα μείνει η υπεραξία.