Σημαντικά οφέλη για τις εισηγμένες από τη συμφωνία ΔΕΠΑ – GAZPROM

H συμφωνία των ΔΕΠΑ – Gazprom για τη μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο θα έχει σημαντικά οφέλη για αρκετές εισηγμένες του βιομηχανικού τομέα. 

Για τον Μυτιληναίο η Beta υπολογίζει όφελος στα EBITDA 13 εκατ. σε επαναλαμβανόμενη βάση και έκτακτο όφελος επιπλέον 20 εκατ. από την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας. 

Για τη ΔΕΗ το όφελος στα EBITDA υπολογίζεται σε 70 εκατ. και το έκτακτο στα 120-140 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι μετά τη συμφωνία θα μπορέσει να «τρέξει» ταχύτερα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς εξαλείφθηκε ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα για τα ΕΛ.ΠΕ. Αυτό πέραν του οφέλους του χαμηλότερου κόστους ενέργειας.
Σε 8,20, από 7,50 ευρώ πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής της «Μυτιληναίος» η Euroxx και διατηρεί τη σύσταση «overweight».

 Η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε έκτακτο κέρδος 19 εκατ. το 2014 και μείωση του ετήσιου κόστους κατά 12 εκατ. Η νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 23% της αξίας του Αλουμινίου.
Η Euroxx αυξάνει την πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 33% το 2014 και 9% το 2015.