Οι αφοριστές των ΕΠΥ

Ακόμα και σήμερα που για την ασφαλιστική αγορά το τοπίο αλλάζει ριζικά –προς το καλύτερο- και πολλά πράγματα ξεκαθαρίζουν και βρίσκονται στην τελική ευθεία (solvency, 7ημερο, νέοι κανονισμοί και νομοθεσία) καταγράφονται παραδοξότητες και αδικαιολόγητες συμπεριφορές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των ΕΠΥ. Η δραστηριότητα αυτή όπως είναι διαρθρωμένη και εξελίσσεται στην αγορά εδώ και χρόνια, για κάποιους παραμένει αγκάθι. Παρά το γεγονός ότι ο «θεσμός» είναι νομοθετικά πλαισιωμένος και λειτουργεί σε όλο τον κόσμο, κάποιοι εδώ προσπαθούν να τον αφορίσουν. Συνεχίζουν δηλαδή να αντιμετωπίζουν μυωπικά την ασφάλιση, αγνοούν την νομοθεσία και πασχίζουν με τις παλαιές μεθόδους να στιγματίσουν, να αποδιώξουν και να ενοχοποιήσουν την παρουσία και λειτουργία των ΕΠΥ. Αψηφούν προσβλητικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προσπερνούν την ελληνική εποπτεία και τελικά παραβλέπουν ότι μπορεί να «παίξουν» και αυτές δικαιωματικά τον ρόλο τους στην αγορά. Για ποιο λόγο και με ποιόν τρόπο μπορεί να ευθύνεται μια εταιρική οντότητα ή ένας τρόπος παροχής υπηρεσιών –ασφαλιστικών- για την επιλογή διαχείρισης και συναλλακτικής συμπεριφοράς των ανθρώπων που ηγούνται και λαμβάνουν αποφάσεις. Υπάρχουν ελεγκτικά όργανα -εθνικά και ευρωπαϊκά- υπάρχουν νομοθεσίες, υπάρχουν εποπτικές αρχές, υπάρχουν όλες οι δικλείδες για να μην ανησυχεί κανείς.
 
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι όπως αναπτύχθηκε το ιντερνετ, όπως διεισδύουν τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα Υγείας, με το ίδιο σκεπτικό προχωρεί και ο θεσμός των ΕΠΥ. Συνεπώς πως δικαιολογούνται, η ενόχληση από την ύπαρξή τους και οι κατηγορίες κατά αυτών; Εφόσον υπάρχει εποπτεία στην εφαρμογή της νομοθεσίας από την πλευρά των ΕΠΥ και εφόσον δεν ασκείται οποιαδήποτε πράξη που ξεπερνά τα όρια του νόμου τότε όλα κυλούν όπως σε όλο τον κόσμο. Και εδώ οφείλουμε να προσαρμοστούμε χωρίς φόβους και ανησυχίες. Και οι ΕΠΥ οφείλουν να λειτουργήσουν όπως ορίζει η νομοθεσία και σαφώς με πρακτικές που δε θίγουν την αγορά. Διαφορετικά ο κάθε θιγόμενος μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια όργανα και να ζητήσει δικαίωση..