Οι ξένοι «πάγωσαν» τη χρηματιστηριακή αγορά

Οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι, τηρούν στάση αναμονής, γεγονός που αποτυπώνεται στη σημαντική υποχώρηση του τζίρου, καθώς η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα του stress test και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. 

Η Τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη λήψη απόφασης στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου για την εκταμίευση διπλής δόσης, 8,8 δισ., που θα καλύψουν και τις δανειακές ανάγκες της χώρας στα μέσα Μαΐου.
Πρέπει να σημειωθεί πως τον Μάιο η Ελλάδα αντιμετωπίζει συνολικές υποχρεώσεις περίπου 9,8 δισ. ευρώ.
Όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, όπως το πλεόνασμα στο ισοζύγιο συναλλαγών (πρώτη φορά μετά το 1.948!), απλά συγκρατούν τους πωλητές από το να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις. 

Το εύλογο ερώτημα είναι αν οι επόμενες εξελίξεις δικαιολογούν ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, καθώς η πτωτική κίνηση μόνο από ακραίες εξελίξεις μπορεί να υπαγορευθεί, δεδομένου του ότι τα funds που πρόσφατα απέκτησαν μετοχικές θέσεις, λόγω της μετάταξης της αγοράς μας στις «αναδυόμενες», θα διακρατήσουν τις θέσεις τους, αποφεύγοντας την αποεπένδυση από το μοναδικό αναδυόμενο χρηματιστήριο που ανήκει στην Ευρωζώνη.

Ο «πολιτικός κίνδυνος»

Όμως αυτό που έχει «παγώσει» τους ξένους επενδυτές είναι ο κίνδυνος η Ελλάδα να εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εξέλιξη που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την τύχη του προγράμματος προσαρμογής. 

Δεν περνά εβδομάδα που να μην υπάρχει έκθεση διεθνούς επενδυτικού οίκου που να αναφέρεται στο πολιτικό ρίσκο. Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland, το πολιτικό ρίσκο αποτελεί και τον Νούμερο 1 κίνδυνο για την Ελλάδα. Αν η Τρόικα συνεχίσει να πιέζει για νέα μέτρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Θα καταρρεύσει, και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. 

Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρήσει ισχυρό προβάδισμα, τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές, τότε θα τεθεί υπό ευρεία αμφισβήτηση το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, προειδοποιεί η Royal Bank of Scotland. 

Η βρετανική τράπεζα δεν αποκλείει παραχωρήσεις από την πλευρά της Τρόικας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος βαριάς ήττας της κυβέρνησης στις διπλές εκλογές του Μαΐου. 

Ενώ στην οικονομία υπάρχουν θετικές εξελίξεις, η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε μια προεκλογική περίοδο που δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενους κινδύνους, ικανούς να ανατρέψουν και πάλι την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να επαναφέρουν τα σενάρια ανατροπής της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και, κατά συνέπεια, σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ.