Διαβαθμίζει την αυστηρότητα η ΤτΕ

Εντατικοποίηση των ελέγχων σε ασφαλιστικές εταιρείες και δίκτυα πωλήσεων για την εφαρμογή των επίμαχων Πράξεων 30 και 31 φέρεται να δρομολογεί από τον επόμενο μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας στο μεταξύ κλείσει τους δύο πρώτους διερευνητικούς κύκλους «επισκέψεων» στην αγορά.

Ο πρώτος, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, έγινε τον Ιανουάριο και αφορούσε στις Γενικές Ασφάλειες, ενώ ο δεύτερος διενεργείται αυτό το μήνα και επικεντρώνεται στις Ασφαλίσεις Ζωής.

Η Εποπτική Αρχή, φέρεται να μην επιδεικνύει ιδιαίτερη αυστηρότητα κατά τους ελέγχους της, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα πρώτο, αλλά σύντομο, διάστημα προσαρμογής της αγοράς στα νέα δεδομένα.

Σε αυτή τη φάση λοιπόν, αρκείται σε υποδείξεις προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαμεσολαβούντες, καθοδηγώντας τον κλάδο στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί να οριζόμενα από τις δύο Πράξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως επέμεινε ιδιαίτερα σε ότι αφορά την είσπραξη των ασφαλίστρων στο επταήμερο. Από το Μάρτιο ωστόσο φαίνεται ότι η Εποπτική Αρχή θα επανέλθει στην αγορά αυτή τη φορά με συστηματικότερους και αυστηρότερους ελέγχους, αποφασισμένη να επιβάλλει τις πρώτες ποινές όπου διαπιστώσει ότι οι ελεγχόμενοι αγνόησαν τις υποδείξεις της.