Στο Λονδίνο η πιο ακριβή αγορά γραφείων στον κόσμο

Το West End του Λονδίνου έρχεται για δεύτερη χρονιά πρώτο σαν η ακριβότερη αγορά γραφείων στον κόσμο συμφώνα με την ερευνά της Cushman & Wakefield Office Space Across the World report.

Η διαφορά στο κόστος χρήσης γραφείων μεταξύ των δυο πρώτων πόλεων αυξάνεται με το  West End στο Λονδίνο να παρουσιάζει αυξηση ζήτησης και επίπεδα ενοικίων 5% ενώ στο Χονγκ Κονγκ τα ενοίκια παρέμειναν σταθερά.
 
Τα ενοίκια γραφείων σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκαν 3% κατά τη διάρκεια του 2013 ωστόσο συγκεκριμένες αγορές όπως της Αφρικής και Μέσης Ανατολής παρουσίασαν  αυξήσεις έως και 10%.

Στο κέντρο της Μόσχας η αγορά ανέβηκε από την 6η  θέση πέρσι στη 3η φέτος με τα ενοίκια να παραμένουν σταθερά. Τα ενοίκια επίσης παρέμειναν σταθερά στο Πεκίνο στο Τόκυο και στο Νέο Δελχί. Ωστόσο το  Connaught Place στο Νέο Δελχί έπεσε από τη 4η στην 8η θέση εξαιτίας της αύξησης της τιμής του US dollar και του euro απέναντι στο Ινδικό νόμισμα που οδήγησε σε πτώση της θέσης της αγοράς αυτής στη κατάταξη.

Στην Ευρώπη η έλλειψη υψηλής ποιότητας γραφείων χαρακτήρισε πολλές αγορές μεταξύ των όποιων το Λονδίνο και η Φραγκφούρτη, με την ζήτηση σε αυτές τις πόλεις να αυξάνεται με το χρόνο και αντίστοιχα τα ενοίκια. Παρόλο που η γενικότερη κατάσταση των αγορών παρέμεινε  σταθερή παρουσιαστήκαν διάφορες σε επιμέρους αγορές. Γενικότερα η αγορά χαρακτηρίστηκε από μέση αύξηση 3% τη μεγαλύτερη αύξηση από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008. Η μεγαλύτερη αύξηση στην περιοχή ΕΜΕΑ επετεύχθη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν 14%.    Το  Qatar και το Dubai παρουσίασαν αύξηση   ενοικίων  10% και 5%, αντίστοιχα.

Ωστόσο η  Νότιος Αφρική  παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στην περιοχή EMEA της τάξης του  30% και σημαντική αύξηση των μεγάλων συναλλαγών.
 
Στις ΗΠΑ τα επίπεδα τη ζήτησης βελτιώθηκαν γρηγορότερο από το αναμενόμενο.  Η δραστηριότητα στις μισθώσεις αυξήθηκε με την εμπιστοσύνη να βελτιώνεται και τα ενοίκια να διαφέρουν ανάλογα με τη Πολιτεία. Η Νέα Υόρκη (Downtown) και η Βοστόνη επικράτησε σε σχέση με άλλες αγορές. Η προβλέψεις για το 2014 είναι να συνεχίσει η ίδια τάση. 

Τα ενοίκια παρέμειναν σταθερά στη αγορά της Ασίας με αύξηση μόλις 2%.  Οι οικονομικές συνθήκες ήταν ποιο εύθραυστες το πρώτο εξάμηνο του 2013 ωστόσο η άνοδος τον αγορών της Κίνας και Ιαπωνίας χαρακτήρισε το δεύτερο εξάμηνο. Η Ασία εκπροσωπείται επαρκώς στη λίστα με τις ποιο ακριβές περιοχές με το Χονγκ Κονγκ στη 2η  το Πεκίνο στη 4η θέση και το Τόκιο στη 5η. Η πρόβλεψη για το 2014 είναι να παραμείνει σταθερή όπως το 2013 με σταθερή ζήτηση και επίπεδα ενοικίων.