Αποζημιώσεις 948 δις πλήρωσαν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο μέσα από τις αποζημιώσεις που καταβάλλουν κάθε χρόνο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Insurance Europe για το 2012, οι εταιρείες στην Ευρώπη έδωσαν το 2012, 948 δις ως αποζημιώσεις σε όλους τους κλάδους, ποσοστό αυξημένο κατά 1,4 % σε σχέση με το 2011, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. 

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Ένωσης οι αποζημιώσεις που δίνουν την τελευταία δεκαετία οι εταιρείες έχουν αυξηθεί με εξαίρεση το έτος 2009 που καταγράφηκε πτώση η οποία και αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

Μεγάλο μέρος των αξιώσεων αποτελούν οι ασφαλίσεις ζωής, καθώς οι δύο στις τρεις αποζημιώσεις (647 δις ευρώ) αφορούσαν ασφαλισμένους από τους κλάδους ζωής και μόλις 302 δις δόθηκαν σε συμβόλαια από τους κλάδους κατά ζημιών.

Τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,3 % και ανήλθαν σε 1.093 δις. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε -1,2% στα ασφάλιστρα ζωής (που αντιπροσωπεύουν και το 60 % του συνόλου των ασφαλίστρων) και αύξηση 1,1 % στους κλάδους ζημιών. Παρά την οριακή μείωση η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς κατέχει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής. 

Οι ασφαλιστικές είναι επίσης οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές της Ευρώπης, με χαρτοφυλάκιο επενδύσεων ύψους  8,4 τρις.
Σύμφωνα με το Michaela Koller, Γενικό Διευθυντή της Insurance Europe «το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον καθιστά το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών περισσότερο αναγκαίο από ποτέ».