Κοινές ευρωπαϊκές δράσεις για αξιοπιστία στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Μήνυμα σκληρής δουλειάς για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου η αγορά να εκπέμψει «αξιοπιστία» απέστειλαν σήμερα όλοι οι παριστάμενοι στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Ο κ. Gabriel Bernardino, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφαλίσεων & Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου πρόεδρος της ΕΑΕΕ, αλλά και οι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ο κ. Κ. Μητσοτάκης από την κυβέρνηση και ο Γ. Σταθάκης από το ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν σαφές στους παρευρισκόμενους ότι το εποπτικό πλαίσιο είναι αυστηρό και αυστηροποιείται περισσότερο, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστεί η αγορά στο υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο και πως τελικά στην αγορά θα μείνουν αυτοί που έχουν μεριμνήσει και τελικά μπορούν.

Έγινε εκτενής αναφορά στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε σύνταξη και υγεία, χωρίς όμως να διαφανεί από πουθενά κάποια άμεση προοπτική ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών. Ο πρόεδρος γης ΕΑΕΕ, κ. Α. Σαρρηγεωργίου, είπε ότι οι εταιρείες μπορούν να καλύψουν το «κενό», που ανοίγεται στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και πως τελικά η ευκαιρία αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να προσδώσει κάποια στιγμή οφέλη στην αγορά και τους πολίτες. 

Όπως τονίστηκε από τον κ. Gabriel Bernardino δημιουργούνται κανονισμοί σε επίπεδο ευρωπαϊκό, εγχειρίδια συμπεριφορών, διαδικασίες διασφάλισης της διαφάνειας και πολλές άλλες κοινές δράσεις για όλη την ευρωπαϊκή αγορά, διότι μόνο κάτω από συλλογική κατεύθυνση και κοινή πορεία μπορούν οι ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν και να είναι φιλικές προς τους καταναλωτές και τελικά να επικρατήσουν στη μάχη του ανταγωνισμού

Σημειώνεται ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής αγοράς και εκπροσώπων της ήταν έντονο και αυτό αποτυπώνει την ανάγκη τους να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στις εξελίξεις