Η ακτινογραφία της ασφαλιστικής δραστηριότητας το 2013

Η κάμψη της παραγωγής σε όλους τους κλάδους προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά, που επιχειρεί να αυξήσει τις εργασίες της μέσα από τη δημιουργία συνεργασιών και νέων προϊόντων.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ για το δωδεκάμηνο του 2013 η ασφαλιστική παραγωγή υποχώρησε κατά 9,3% με τις ασφαλίσεις ζωής να παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 14,1% και τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών κατά 5,5%.

Αξίζει να σημειωθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, η μηνιαία παραγωγή ασφαλίστρων Ζωής του 2013 υπερέβη την αντίστοιχη περσινή τρεις φορές (τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο)  και στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η παραγωγή ασφαλίστρων έχει υπερβεί δύο φορές την αντίστοιχη περσινή.

Η παραγωγή στις ασφαλίσεις ζωής  έφτασε περίπου το 1,6 δισ., με το μεγαλύτερο μέρος του οποίου, 1,2 δισ.  ή 71,6% του συνόλου, να συγκεντρώνεται στον κλάδο  Ζωής. Οι ασφαλίσεις ζωής οι οποίες είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις έφτασαν περίπου τα 247 εκατ. και μερίδιο επί του συνόλου 15,0% ενώ η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων
συγκέντρωσε 143 εκατ. ή 8,7% της παραγωγής.

Συνολικά, διαπιστώνεται ότι μειώθηκε η παραγωγή των πρωτασφαλίσεων Ζωής κατά 14,1%. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι ασφαλίσεων Ζωής κινήθηκαν πτωτικά εκτός του κλάδου Υγείας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 22,3%.
Ο κλάδος της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος κλάδος ασφαλίσεων κατά Ζημιών με παραγωγή 1,1 δισ. ευρώ και 49,3% επί του συνόλου. Δεύτερος σε παραγωγή ασφαλίστρων είναι ο κλάδος της πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως με 396 εκατ. και 18% επί του συνόλου των κλάδων κατά Ζημιών. 

Άλλοι σπουδαίοι κλάδοι ως προς το ύψος της παραγωγής είναι αυτός των χερσαίων οχημάτων με 234 εκατ.  (10,7% του συνόλου), οι λοιπές ζημιές αγαθών με 127 εκατ. (5,8% του συνόλου) και οι ασφαλίσεις γενικής αστικής ευθύνης με 77 εκατ. € (3,5% του συνόλου).

Όταν αθροίζεται η παραγωγή των κλάδων σχετικά με τα αυτοκίνητα (αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων και χερσαίων οχημάτων), παρατηρείται ότι συγκεντρώνουν 1,3 δισ. και ποσοστό 59,9% των ασφαλίσεων κατά Ζημιών. Η μείωσή τους σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2012 είναι 7,9%.

Αντιστοίχως, οι καλύψεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας (κλάδοι πυρκαγιάς και στοιχείων της φύσεως, λοιπών ζημιών αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών) συγκεντρώνουν παραγωγή περίπου 554 εκατ. , η οποία αντιστοιχεί στο 25,2% του συνόλου. Η αύξησή τους σε σχέση με το δωδεκάμηνο του 2012 είναι 0,2%. 

Σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2012, για τις ίδιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 5,5%, οδηγούμενη κυρίως από τις μειώσεις των κλάδων χερσαίων οχημάτων (-10,6%), αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (-7,2%) και πιστώσεων (-24,3%). Αντιθέτως, αύξηση της παραγωγής σημείωσαν οι κλάδοι πυρκαγιάς και στοιχεία της φύσεως (+1,1%), διαφόρων χρηματικών απωλειών (+6,5%), ασθενειών (+12,3%) καθώς και αυτός της βοηθείας (+3,8%).

Τη μελέτη μπορείτε να δείτε εδώ