«Κόβει» τα απόρρητα από τις ασφαλιστικές η ΤτΕ

«Ανοικτό βιβλίο» θα αποτελούν εφεξής για την εποπτική αρχή όλα τα αρχεία, έγγραφα, και μητρώα των ασφαλιστικών σε περίπτωση ελέγχου, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε έγγραφό της προς τις εταιρείες, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι εφόσον παραστεί ανάγκη θα μπορεί να κάνει… φύλλο και φτερό κάθε στοιχείο των εταιρειών.
Η εποπτική αρχή ξεκαθαρίζει στις ασφαλιστικές ότι βάσει του ν.δ. 400/70 δεν υφίσταται απόρρητο στοιχείο για την ίδια και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε κάθε έγγραφο ή πληροφορία, ενώ διαμηνύει ότι η αγορά υποχρεούται να εφαρμόσει όλες τις διατάξεις σχετικά με την οργάνωση και τη διαχείριση της παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθολογική λειτουργία του κλάδου, αλλά και η σωστή ενημέρωση του επόπτη.
Αναφερόμενη στην είσπραξη των ασφαλίστρων, η ΤτΕ τονίζει ότι το ασφάλιστρο δεν θα θεωρείται εισπραχθέν από την ασφαλιστική εταιρεία εφόσον γι΄ αυτό καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο μεταχρονολογημένη επιταγή, ή το ποσό καλύπτεται με πιστωτική κάρτα.
Για την τήρηση του αρχείου περί του δικτύου πρόσκτησης, η ΤτΕ αναφέρει ότι αφορά και τις παλαιές συμβάσεις, μόνο όμως για όσα δικαιολογητικά προσκομίζονται μετά την εφαρμογή της επίμαχης Πράξης Διοικητή, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει στην τήρηση του αρχείου και σε έντυπη μορφή προκειμένου να μπορούν τα σχετικά στοιχεία να εξυπηρετήσουν τυχόν αποδεικτική διαδικασία ενώπιον των δικαστικών αρχών.
Σε ότι αφορά τον έλεγχο από τις εταιρείες της τήρησης των υποχρεώσεων που αφορούν στους διαμεσολαβούντες, από την εποπτική αρχή  τονίζεται ότι ο έλεγχος αυτός επιβάλλεται προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος καταβολής από την εταιρεία αποζημίωσης για κακή πώληση.
Εφόσον, δε, ο ασφαλισμένος ζητεί από την εταιρεία αλλαγή του διαμεσολαβούντα, η ασφαλιστική υποχρεούται να διερευνήσει την υπόθεση και να ανταποκριθεί στο αίτημα του πελάτη, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα διαπιστώσει πλημμελή εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου.